En tredje järnvägssträcka för spannmålsexport från Ukraina öppnades till polska hamnen i Swinoujscie

Nu exporteras ukrainskt spannmål med tåg via polska hamnen i Swinoujscie till världsmarknader. Foto: Wikipedia Common, kredit: Mateusz War

Ukraina har organiserat rutter för spannmålsexport, via Rumänien och Polen, och förhandlar för närvarande om en fjärde rutt med de baltiska staterna, informerade nyhetsbyrån Ukrinform nyligen.

Via Swinoujscie

Ett Finländskt fartyg fraktade första transporten majs från Ukraina via ny rutt genom Polen

Det finländska fraktfartyget Alppila anlände på måndagen till Spanien med en last på 18 000 ton ukrainsk majs, uppger nyhetskanalen CNN.

Ukrainas vice utrikesminister Dmitro Senik sa i en kommentar till Reuters, enligt UkrInform, att världens livsmedelsförsörjning är hotad eftersom Rysslands invasion av Ukraina har stoppat spannmålsexporten över Svarta havet, vilket resulterat i ett massivt underskott och en stark har lett till en uppgång i priserna.

En fjärde korridor

Han sade att Ukraina för samtal med de baltiska staterna om att upprätta en fjärde korridor för livsmedelsexport.

- Dessa rutter är inte idealiska eftersom de skapar en sorts flaskhals. Nu gör vi vårt bästa för att utöka dessa rutter, sade Senik till reportrar vid sidan av Asien-Stillahavsområdets säkerhetstoppmöte i Singapore.

En rekordprishöjning hotar på världsmarknaden.

Som rapporterats nådde inte 7 miljoner ton vete, 14 miljoner ton majs, 3 miljoner ton solrosolja och 3 miljoner ton solrosmjöl till världsmarknaden eftersom Ryssland blockerade de ukrainska hamnarna. Detta har redan lett till en rekordprishöjning på världsmarknaden.

Ukraina skickade över 1,743 miljoner ton spannmål, olja och oljeprodukter för export via alla transportsätt i maj 2022, vilket är 180 procent av aprilvolymen. Samtidigt steg veteexporten till 43 500 ton i februari 2022 från 9 200 ton i februari, enligt jordbruksministeriet, men det är cirka 20 gånger mindre än de 857 800 ton i februari 2021.

WKZ, källa Ukrinform