Tjeckiska Republiken: Tio nya RegioPanters för södra Böhmen

Nu genomförs ett mycket snabbt ersättning av äldre tåg med moderna RegioPanter-enheter på alla elektrifierade linjer i södra Böhmen. Dessa nya tågsätt kommer att komplettera de fyra RegioPanters från det tidigare kontraktet. Foto: České dráhy/administrationen i Sydböhmen.

Nya tåg av typ RegioPanter har nyligen avgått från järnvägsstationen České Budějovice i fyra riktningar, vilket symboliskt inleder en ny era av järnvägstransporter i södra Böhmen. Tio helt nya RegioPanter elfordon kommer att tas i drift i södra Böhmen.

Med de befintliga fyra pantrarna kommer totalt 14 av dessa tåg att trafikera i regionen, så att dessa moderna tåg kommer att täcka tre fjärdedelar av den elektriska regionaltrafiken i Sydböhmen. Den moderna RegioPanter har ersatt de klassiska tågen från tidigt 1990-tal.

Laddning efter varje smak

- De nya RegioPanter-tågen erbjuder maximal komfort och bekvämlighet för passagerare i södra Böhmen.  Vi kan se fram emot luftkonditionerade kupéer, Wi-Fi- eller andra uttag och USB-portar för laddning av reseelektronik som mobiltelefoner, surfplattor eller bärbara datorer, säger Michal Krapinec, ordförande och VD för ČD.

Men utrustningslistan slutar inte där. Det finns ett skötbord för passagerare med små barn och rullstolsburna kan åka runt helt utan hinder. Till tågmaterielen hör även en plattform för att överbrygga utrymmet mellan plattformen och vagnsgolvet. Särskilda uttag för laddning av elrullstolar eller elcyklar är också nytt.

Samtidigt förhandlar České dráhy med administrationen i Sydböhmiska regionen om leverans av ytterligare fem RegioPanterns för linjerna 195 Rybník - Lipno nad Vltavou och 196 České Budějovice - Horní Dvořiště, med början omkring 2024.