Ukraina: start på sommarsäsongen på Kievs barnjärnväg

Kïevs barnjärnväg trafikerar igen med hjälp av 13-åriga stinser. Foto: Ukrainetrek

Den ukrainska järnvägen Ukrzaliznycya öppnade nyligen sommarsäsongen 2022 på Kïevs barnjärnväg i Sirecʹkji Park.

Öppnandet skedde trots att kriget fortsätter i östra delen av detta stora land. Huvudstaden Kiev, 600 kilometer från fronten präglas av en viss normalitet.

Tågen går från torsdag till söndag från 10:30 till 17:10 på vardagar och från 10:30 till 18:50 på helger.

- Under kriget visade järnvägsarbetarna att de är landets andra armé och visade sin lojala karaktär. Genom sin hängivna tjänst under kriget har vi återfått yrkets ära och stolthet. Och så är jag övertygad om att de flesta av barnutexaminerade från Barnens järnväg kommer att arbeta på järnvägen. Idag är det återigen prestigefyllt att vara järnvägsarbetare, - konstaterade styrelseordföranden för landets ledande järnvägsoperatör Ukrzaliznycya, Oleksandr Kamišin.

27 Informationstavlor

Barnpassagerarstationen Kïv-Pasažirsʹkij är en miniatyrkopia av huvudstadens centralstation. Längs barntågets rutt kan passagerare se 27 informationsskyltar om regionala centra i Ukraina, såväl som om städerna Kiiv och Sevastopolʹ, få information och heraldiska skyltar och lära sig om lokala minnesmärken. För järnvägsentusiaster finns ett museum om historien om den sydvästra järnvägen Pivdenno-Zahidni zaliznici.

Tre lokomotiv

Under 2018 inleddes en storskalig ombyggnad av järnvägen. Idag är sträckans längd 6,7 kilometer. Järnvägslinjen förbinder två järnvägsstationer - Kïv-Pasažirsʹkij ditjačij och Zaliznična. Tre lokomotiv (två TU7A och ånglok Gr-336 - det enda operativa ångloket från Children's Railway of Ukraine) kan dra 12 passagerar- och 2 observationsvagnar.

Källa Ukrzaliznycya