Italien: Sydtyrolen godkänner finansiering för åtta Alstom-tåg

Coradia Stream på Innotrans 2018. Foto: Wikipedia Common, kredit: Matti Blume

Det statligt ägda STA för Sydtyrolen ska köpa åtta nya tåg med mer plats för passagerare och cyklar. Delstatsregeringen godkände köpet i april. Nu har regeringen bestämt sig för att finansiera det.

STA ska nu köpa åtta nya tåg via en kontraktsvariant som delstatsregeringen godkände i april på förslag av Mobility State Councilor Daniel Alfredider.

Alstoms Coradia Stream låggolvs-multipelenheter är speciellt designade för regionala transporter. Delstatsregeringen godkände nyligen finansieringen (11,8 miljoner euro) för det åttonde av dessa tåg.

Återuppbyggnadsplan

Tågen finansieras dels över statsbudgeten och dels med pengar från den nationella återuppbyggnadsplanen (PNRR).

Enligt statsrådet har dessa multisystemståg flera fördelar:

- Mer än 25 procent fler passagerare kan transporteras bekvämt per resa, jämfört med tidigare tåg. Det finns ett större cykelutrymme och det nuvarande europeiska säkerhetssystemet ETCS är redan installerat. Tågen kan också passera landsgränser och köra på regionala och höghastighetsbanor, sade Daniel Alfredider.

Kvalitet

- Målet för staten är att få allt fler människor att utnyttja miljövänliga färdmedel som tåget så att de lämnar sina bilar hemma. Fokus är på passagerarna. De som åker tåg ska vara bekväma och säkra på vägen, därför fokuserar vi på kvalitet! betonade Alfredider.

Coradia Stream-tågen erbjuder 381 sittplatser. Tåget producerar runt 3000 kilowatt vid ratten och kan nå en topphastighet på 160 kilometer i timmen.

Källa: Pressmeddelande Autonoma provinsen Bozen - Sydtyrolen