Efter tre månader under jorden lämnar skyddsökande invånare Charkivs tunnelbana när trafiken startar igen

Charkivs tunnelbana har återupptagit trafiken efter tre månader. Foto: Wikipedia Common, kredit: Antares 610

Ukrainas näst största stad Charkiv startade nyligen om tunnelbanetrafiken och bad de hundratals människor som hade använt tunnelbanan, som ett skydd under de senaste tre månaderna, att lämna tågvagnarna, men många sa att de fortfarande var för rädda för att återvända hem.

In i vagnarna

Charkiv utsattes för ett intensivt ryskt bombardement efter Moskvas invasion den 24 februari, vilket tvingade tusentals civila att fly till djupet av tunnelbanan och in i dess vagnar.

Återöppningen av tunnelbanan är en symbol för Ukrainas största militära framgång under de senaste veckorna - att ryska styrkor till stor del drevs långt bort utanför artilleriets räckvidd, på samma sätt som de drevs från huvudstaden Kiev i mars.

Ändå är vissa invånare rädda för att lämna tunnelbanan eftersom det inte finns någon garanti för att beskjutningen inte kommer att återupptas.

- Alla är otroligt rädda, för att raketattackerna inte har stoppats helt i regionen, säger Nataliia Lopanska, som har bott i en tågvagn i nästan tre månader.

I Charkivs tunnelbanestation flyttade några människor ut medan andra satt på provisoriska sängar eller stod runt omkring omgivna av sina ägodelar och i vissa fall husdjur.

Madrass på betonggolv

En man sov på en madrass på ett betonggolv när ett offentligt tillkännagivande uppmanade folk att återvända hem eller gå ut på perronger så att tågvagnarna åter kunde användas för passagerartrafik.

- Vår slutsats nu är att tågen kan återlämnas till metroföretaget, säger Charkivs borgmästare Ihor Terekhov till Reuters TV.