Siemens lämnar ryska marknaden

Siemenscentrale i München. Foto: Wikipedia Common, GFDL, kredit: Rufus46

Siemens kommer att lämna den ryska marknaden på grund av kriget i Ukraina, meddelade koncernen nyligen, eftersom förluster och avgifter vid dess tågtillverkningsverksamhet ledde till en betydande nedgång i vinsten under dess andra kvartal.

- Vi ansluter oss till det internationella samfundet när det gäller att fördöma kriget i Ukraina och är fokuserade på att stödja våra anställda och tillhandahålla humanitärt bistånd, säger vd Roland Busch i ett uttalande.

- I dag tillkännagav vi vårt beslut att genomföra en ordnad process för att avveckla vår industriella affärsverksamhet i Ryssland, tillade Busch.

Tyska Siemens, som sysselsätter runt 3 000 personer i Ryssland, hade tidigare beslutat att inte ta sig an nya projekt efter invasionen.

Siemens sa att dess nettovinst halverades till 1,21 miljarder euro (1,27 miljarder dollar) under de tre månaderna till slutet av mars, eftersom företaget drabbades av 600 miljoner euro i avgifter och nedskrivningar när den situationen i Ryssland påverkade mobilitetsverksamheten negativt.

Vinsten sjönk också jämfört med ett år tidigare då siffrorna förstärktes av den vinst på 900 miljoner euro som Siemens gjorde på att sälja växellådstillverkaren Flender.