Alstom levererar 130 nya dubbeldäckartåg till tyska delstaten Baden-Württemberg

Exteriörvy av Coradia Stream High Capacity elektriska dubbeldäckståg. Foto: ©Alstom

Med de nya tågen från tillverkaren Alstom bygger Tyskland kraftigt ut regionala transporter. Runt 2,5 miljarder euro kommer att investeras i projektet. Ingen annan förbundsstat har hittills lagt en så stor enskild beställning på regionaltåg. De nya fordonen innebär betydligt mer komfort för passagerarna.

För att möta kraven på modern och klimatvänlig lokal persontransport på järnväg, upphandlade delstaten Baden-Württemberg 130 nya, ultramoderna dubbeldäckade tåg för driftsättningen av "Stuttgart 21" från december 2025.

Lades ut på anbud

Alstom segrade i ett europatäckande tilldelningsförfarande som lades ut på anbud av Baden-Württembergs statliga institut för järnvägsfordon (SFBW).

Ordern inkluderar 130 elektriska "Coradia Stream High Capacity" dubbeldäckade tåg och deras underhåll under en period av 30 år.

Med ett ordervärde på cirka 2,5 miljarder euro är ordern ett starkt tecken på transformationen av transportsektorn i Baden-Württemberg.

Snabba dubbeldäckare

Tågen är designade för en hastighet på upp till 200 km/h och erbjuder en hög nivå av passagerarkomfort.

Dubbeldäckarna ska användas gradvis i Stuttgart-området på sträckorna i riktning mot Karlsruhe, Pforzheim, Heilbronn, Schwäbisch-Hall, Aalen, Friedrichshafen/Lindau och Tübingen samt Horb/Rottweil och höghastighetstrafiken rutten mellan Stuttgart och Ulm.

 Delstatens transportminister Winfried Hermann sade nyligen:

- När vi gjorde beställningen ställde vi mycket höga krav på fordonens prestanda och teknik. När det gäller passagerarkomfort sätter vi nya standarder inom regionala järnvägstransporter som ännu inte har nåtts i Tyskland. Dessa tåg är sprinters i lokaltrafiken. Vi vill locka många fler passagerare till dessa jättefina tåg.

 Källa: Alstom