Österrikiska tågoperatören ÖBB levererar över 20 ton foder för djurparksdjur i Ukraina

Från den ukrainska gränsen kommer lastbilar att ta hand om vidaretransporten till Kievs Zoo, som så småningom kommer att koordinera leveranserna till sex andra djurparker. Foto: djurskyddsorganisationen FOUR PAWS

Djurskyddsorganisationen FOUR PAWS ger akut nödvändig hjälp till djurparker i Ukraina som är drabbade av det pågående kriget.

För att rädda många djur från svält och för att stödja de kvarvarande anställda i djurparkerna levererar FOUR PAWS ytterligare 20 ton djurfoder till Ukraina.

I ett första samarbete kommer Österrikes federala järnvägar (ÖBB) att föra matvarorna via Ungern till de ukrainska gränserna. ÖBB-tåget lämnade nyligen Wien och kommer att vara på väg i flera dagar.

Vidaretransport till Kiev

Från den ukrainska gränsen kommer lastbilar att ta hand om vidaretransporten till Kievs Zoo, som så småningom kommer att koordinera leveranserna till sex andra djurparker.

- Just nu finns det brist på allt från mat till medicin till djurhållare. Vissa djurparker är avskurna från infrastruktur och tar inte längre emot förnödenheter. Så i det här skedet vill vi göra allt vi kan för att stödja krigsdrabbade djurparker så att anställda som är kvar på plats kan fortsätta att ta hand om djuren. För djuren inte valde att vara med i detta krig. De är sårbara och värdefulla och vi måste skydda dem. Vi är mycket tacksamma till tågoperatören ÖBB för deras stöd i detta brådskande hjälpåtgärd, säger FOUR PAWS veterinär Dr. Amir Khalil, som leder teamet som förbereder leveranser och koordinerar transporter.

Extremt stressade

Kriget i Ukraina medför mycket lidande inte bara för miljontals människor, utan även för tamdjur, vilda djur och djurparker. Många djur är extremt stressade av ljudet från explosioner och eldstrider.

I mars kontaktades FOUR PAWS av det ukrainska ministeriet för miljö och naturresurser och bad om stöd för att leverera mat till de drabbade djurparkerna i Ukraina. För att kunna ge djurparksdjuren lite lättnad under denna svåra tid, skickar FOUR PAWS -FYRA TASSAR 10 ton pelletsfoder och torkat hö till djurparken i Kiev för djurparksdjur som elefanter, primater, betande djur och fåglar.

Djurparken kommer att lagra fodret och sedan distribuera det till Kharkivs Zoo, Mykolayivs Zoo, Cherkassy Zoo, Odessas Zoo, Mena Zoo och XII Months Zoo.

Redan i början av april skickade djurskyddsorganisationen FYRA TASSAR en leverans av nästan 20 ton pelletsfoder och torkat hö för vilda djur till Kiev Zoo.

Pressmeddelande FYRA TASSAR-FOUR PAWS