Storbritannien: Stadler levererar för första gången 30 stycken bimodala lok till Beacon Rail/GBRF

De kraftfulla dubbeldrivna loken når hastigheter på upp till 120 km/h och kan köras på elektrifierade nät med 25 kV AC-spänning och en effekt på 6 000 kilowatt. Foto: Stadler

Stadler, Beacon Rail och GB Railfreight (GBRF) har skrivit på ett kontrakt för leverans av 30 stycken 6-axlade bimodala lok av typ Co'Co' Series 99. I kontraktet ingår även leverans av reservdelar.

Efter att cirka 100 EURODUAL-lok har sålts hittills, framför allt på kontinentala Europa, introducerar Stadler nu också konceptet med de 6-axlade bimodala loken i Storbritannien. Klass 99, liksom sin syster EURODUAL, är ett mångsidigt Co'Co'-lokomotiv anpassat till den brittiska profilen och specifikationerna, som kombinerar bimodal framdrivning av 25kV AC och dieseldrift.

Ekologiska fördelar

Det handlar om en ny generation lokomotiv som erbjuder järnvägsoperatörer många ekonomiska och ekologiska fördelar och anses understryka Stadlers miljömedvetenhet.

Stadler har tecknat det första kontraktet för leverans av 30 lok av klass 99 inklusive reservdelar med leasingbolaget Beacon Rail och järnvägsoperatören GBRF.

Dessutom har de utrustats med en kraftfull dieselmotor med låga utsläpp för drift på icke-elektrifierade sträckor.

Loken av klass 99 kännetecknas av en dragkraft på upp till 500 kN och en hög transportkapacitet. Dessutom erbjuder de optimal sikt och en ergonomiskt optimerad förarhytt som utmärkt arbetsmiljö för lokförarna.

Första trimodala loket

- Stadler har många års erfarenhet av brittisk lokomotivmarknad. Efter det dieselelektriska loket Class 68 utvecklade Stadler det bimodala loket Class 88 och det första trimodala loket i Europa, Class 93, som lösningar för att öka koldioxidutsläppen av järnvägstransporter och introducerade dem i Storbritannien, säger Iñigo Parra, VD. från Stadler Valencia.

Pressmeddelande Stadler, Beacon Rail