Slovenien startar trafiken med Stadlers nya tåg av typ KISS och FLIRT

Dessa tåg erbjuder mer utrymme för transport av cyklar, stora panoramafönster, rymliga toaletter som är lämpliga för personer med begränsad rörlighet med ett omklädningsbord för barn etc. Foto: Ministrstvo za infrastrukturo/Stadler Rail

I år kommer totalt 52 nya persontåg från den schweiziska tillverkaren Stadler att färdas på spåren i Slovenien.

Bland dem kommer 21 stycken elektriskt drivna en-vånings tåg av typ Flirt, 10 två-vånings elektriskt drivna Kiss- tåg och 21 dieseldrivna en-våningståg av typ Flirt att trafikera på landets järnvägsnät. Köpet av ytterligare 20 nya persontåg har redan godkänts.

De nya tågen erbjuder passagerare mer komfort och funktionalitet. Dessa tåg har en högre acceleration och en körhastighet på upp till 160 km/h. Det är moderna och rymliga tåg som möjliggör för människor med begränsad rörlighet lättare att komma in och ut. Alla tåg har en extra mobil ramp för rullstolar.

Stora panoramafönster

Det finns ett modernt informationssystem som också är lämpligt för blinda, synskadade, döva och hörselskadade passagerare. Sätena är utrustade med uttag för laddning av elektroniska enheter, gratis Wi-Fi-signal etc.

Miljöaspekten är också viktig eftersom dessa tåg också är energieffektiva. De nya tågen ger ett viktigt bidrag till kvaliteten på passagerartrafiktjänsterna som erbjuds av Slovenian Railways och samtidigt till kollektivtrafik i Slovenien.

Kiss-tågen kör på linjerna:

• Ljubljana - Dobova och

• Ljubljana - Jesenice.

Förutom mer komfort, rymlighet och funktionalitet, erbjuder de också passagerare den speciella upplevelsen av att se landskapet från panoramafönstren.

Flirt-dieselenhetståg som körs på icke-elektrifierade rutter som:

• Ljubljana - Kamnik och

• Ljubljana - Kočevje

...såväl som på rutterna

• Ljubljana - Novo Mesto - Rosalnice,

• Celje - Velenje, Celje - Imeno (Stranje),

• Celje - Sevnica (Laško).

Källa: WKZ, Source Slovenske Železnice