Storbritannien: De brittiska järnvägarna stödjer Ukraina med hjälpleveranser

Grant Shapps parlamentsledamot, minister för transport i Storbritannien, (i mitten) sade: "UK Rail for Ukraine-initiativet spelar en stor roll när det gäller att leverera humanitärt bistånd från hela Storbritannien till Ukraina.

UK Rail for Ukraine-teamet har samlat in stora mängder humanitärt bistånd från hela landet. Det branschöverskridande initiativet, som lanserades av frivilliga i februari, har skickat en första hjälpsändningen till Ukraina, där den kommer att mötas av lokala organisationer.

Ett specialtåg från DB Cargo UK har transporterat mer än 1 500 ton mat, hygien- och medicinska produkter, grundläggande förnödenheter och andra nödvändiga varor till Ukraina.

Många frivilliga och organisationer över hela landet donerade förnödenheterna på begäran av de ukrainska myndigheterna. Donationer från UK Rail for Ukraine skickades sedan i 24 containrar som en del av ett 500 meter långt tåg.

Ukrainas ambassadör i Storbritannien Vadym Prystaiko sa:

- Jag skulle vilja uttrycka min tacksamhet till den brittiska järnvägsindustrin och alla som har varit involverade i initiativet UK Rail for Ukraine:

- Vi är mycket medvetna om ert stöd under dessa svåra tider. Initiativet lyckats organisera leverans direkt till platser med störst behov i Ukraina, trots komplexiteten hos logistiska rutter. Förutom humanitärt bistånd som samlats in av frivilliga från olika företag och organisationer, levererade British Railway 21 kraftfulla industriella generatorer köpta av ambassaden för Ukraina, som för närvarande är avgörande för den ukrainska energisektorn."

Grant Shapps, Storbritanniens transportminister, sa:

- Storbritanniens Rail for Ukraine-initiativ spelar en enorm roll för att leverera humanitärt bistånd från hela landet. Vårt exceptionella järnvägsnätverk har samlats och arbetar hårt för att leverera nödvändiga förnödenheter för att stödja... att leverera till inspirerande ukrainare."

 

Network Rail-ordföranden Sir Peter Hendy tillade:

 

-Vi har alla sett den viktiga roll som järnvägarna har spelat i Ukraina, att föra människor i säkerhet och leverera viktiga varor till frontlinjerna. Brittiska järnvägar gör nu sin lilla del för att hjälpa till att stödja människorna i Ukraina, och Andrea Rossi, chef för DB Cargo UK, sa:

- Över hela Europa är DB Cargo redan ledande när det gäller att leverera humanitärt bistånd till Ukraina på järnväg, efter att vi nyligen byggde den första järnvägsbron till den krigshärjade regionen.

Teamet "UK Rail for Ukraine" består av volontärer från ett flertal järnvägsföretag och andra företag, ledda av ett projektteam inklusive Network Rail, Symposium Consulting, Deutsche Bahn / DB Cargo UK, London North Eastern Railway (LNER), Avanti West Coast, MTR Elizabeth Line och The Veterans Charity.

Källa DB Cargo UK, Network Rail