Mecklenburg-Vorpommern: Tåg RE27 förbinder Bergen med färjehamnen Sassnitz/Mukran

Tågfärjan från Sassnitz/Mukran anländer till Trelleborg. Foto: Creative Commons Lic. kredit: Pimvantend

Tyska Transportministeriet, DB Fernverkehr, Hanseatische Eisenbahn (HANS), färjelinjerna och hamnen har kommit överens om att erbjuda passagerare direkta tågförbindelser från Bergen på ön Rügen till färjeterminalen Sassnitz/Mukran.

Rutten kommer initialt att återaktiveras på provbasis. På de viktigaste ankomst- och avgångsdagarna under den kommande semesterperioden finns det tågförbindelser med nationella förbindelser i Bergen auf Rügen på lördagar.

Stegring på gång

- På grund av färjeförbindelserna till Bornholm och Ystad är färjehamnen Sassnitz-Mukran ett viktigt turistnav i Mecklenburg-Vorpommern.

För att ytterligare stegra denna position, erbjuda passagerare mer komfort och för att säkerställa bättre tillgänglighet till hamnen för färjepassagerare utan bil, vill vi ge det här erbjudandet", säger ministern för ekonomi, infrastruktur, turism och arbetsmarknad Reinhard Meyer.

Lätt att ta tåget till färjan

Varje lördag mellan den 15 och 24 september 2022 samt den 15 och 22 oktober 2022 kommer två returresor med lokaltåg på Hansebahn att erbjudas på rutten mellan Bergen auf Rügen och färjehamnen i Sassnitz med den nyetablerade linjen RE 27.

På morgonen finns förbindelse till och från färjan till Rønne/Bornholm. På eftermiddagen kan förutom Bornholmsfärjan (utom under perioden 02.07.-06.08.2022) även färjan till och från Ystad nås.

I Bergen auf Rügen finns förbindelser till direkta fjärr- och regionaltåg från/till Rostock, Hamburg och Berlin, men även från/till Sachsen, Thüringen, Hessen, Bayern, Niedersachsen och Nordrhein-Westfalen.

- Semesterresenärer har möjlighet att resa bekvämt och miljövänligt med tåg till fartygen i Bornholmlinien och FRS Baltic från ön Rügen till Danmark eller Sverige", säger Meyer.

Staten finansierar ytterligare resor

Den danska Östersjö-ön Bornholm kan nås med färja på 3:20 till 4:15 timmar. Överfarten från Sassnitz till den sydsvenska staden Ystad tar bara 2 timmar och 15 minuter. De ytterligare resorna för RE 27 beställs och finansieras av delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

De förväntade kostnaderna är runt 40 000 euro. Efter säsongsslut kommer alla inblandade gemensamt att utvärdera efterfrågan på erbjudandet och diskutera utformningen av erbjudandet för säsongen 2023.

Berthold Witting, VD för VMV Verkehrsgesellschaft Mecklenburg-Vorpommern mbH, betonar: "Provdriften av RE 27 är ett ytterligare steg i mobilitetsrevolutionen och återaktiverar en populär turistförbindelse för lokala transporter. Säsongen 2022 kan färjehamnen i Sassnitz för första gången återigen nås med tåg på ett klimatvänligt sätt. Jag hoppas att många semesterfirare kommer att ta del av erbjudandet och resa med tåg till den populära ön Rügen och för resor till Danmark eller Sverige.”