Rälsen till finländsk hamn blockeras av aktivister

Ett godståg som transporterar ryskt kol nekas tillträde till Koverhars hamn av Greenpeace-aktivister. Foto: Greenpeace, Kredit: Anton Verho

En dryg vecka har protestgruppen Elokapina- och Greenpeaceaktivister blockerat rälsen ett tiotal meter utanför hamnporten till Koverhar hamn i finländska Hangö. Ett godståg som transporterar ryskt kol nekas tillträde till hamnen av aktivisterna.

Finlandssvenska Wilhelm Blomberg är en av aktivisterna som i ett dygn har blockerat det estniska godståget i Lappvik i Hangö. Polisen i Västra Nyland uppskattar att cirka 20 demonstranter övernattar på eller vid tågrälsen. Nej till rysk fossilenergi – Personligen är jag rätt trött i dag. Jag sov 45 minuter i bagageutrymmet.

Det var frost på morgonen och jättefint. Solen skiner alltid i Hangö säger de, och det stämmer ju, säger han till tidningen Hufvudstadsbladet. Elokapina och Greenpeace kräver att transport av rysk fossilenergi genom Finland omedelbart stoppas. Med blockaden kräver man också att Finland omedelbart slutar köpa rysk fossilenergi. Den nu blockerade godstransporten är en komplicerad röra, säger Blomberg.

– Det är ryskt kol, Operrail är ett estniskt bolag som hyr rälsen från finska VR. Det finns många kockar i den här soppan. Efter Volodymyr Zelenskyjs tal i riksdagen sade politiker och experter att nu om någonsin ska vi sluta, men det händer inget ändå. Man ärar kontrakt och ska fasa ut godstrafiken efter några månader. Om de som har makten inte har makten, vem har den då? Aktivistgrupperingarna har inte fått gehör från företagsledningen eller makthavare i Finland, säger Blomberg.

Senare meddelade Elokapina på Twitter att lokföraren hade lämnat platsen efter ett par timmars intensiva förhandlingar. Enligt Blomberg skulle lokföraren ha önskat köra lokomotivet till hamnen och lämna kvar godsvagnarna. Det var något aktivisterna inte godkände. – En polispatrull är här och ser till att inget händer med tåget. Vi har kommit överens om att ingen ska röra loket. Det är vår regel nummer ett, inget sabotage och inget våld.

Källa: HBL