Nya Zeeland sänker biljettpriserna inom kollektivtrafiken med 50 procent

Aucklands metrostation Britomart Transport Centre. Foto: Wikipedia Common lic. kredit: Schwede66

Även på andra sidan jordklotet, särskilt i Nya Zeeland, upplever människor svåra tider på grund av pandemins efterdyningar och stigande levnadskostnader på grund av höga energikostnader. 

Dessa problem möter myndigheterna med halverade priser på kollektivtrafiken, rapporterar publikationen Australasian Bus & Coach. Förordningen trädde i kraft i början av april och kommer att pågå till slutet av juni. 

Myndigheterna utesluter inte att förordningen kan förlängas utöver denna tid.

I prissänkningen ingår tunnelbana, bussar, färjor och tåg. Upplägget kan variera något med biljettyper, men i genomsnitt talas det om att halvera priset. 

Detta har mötts av stor entusiasm bland de olika transportörerna som nu ser en gyllene möjlighet att öka antalet passagerare igen efter pandemin. 

Välkommen sänkning av kostnader

Samtidigt innebär de nya biljettpriserna en välkommen nedskärning av levnadskostnaderna för många människor.

Free Fares, en kampanj som arbetar för gratis kollektivtrafik, har välkomnat upplägget och hoppas att myndigheterna kommer att titta närmare på kostnaderna för kollektivtrafiken i framtida budgetförhandlingar. 

Och det finns utan tvekan alternativa sätt att finansiera kollektivtrafiken. Till exempel har Estlands huvudstad Tallinn haft gratis kollektivtrafik för sina invånare i flera år.