Ryska järnvägsbolaget RŽD klarade inte av att betala räntorna

Vladimir Jakunin, RŽD:s tidigare styrelseordförande och president Putins vän, Bolaget är ett av världens största järnvägsbolag som har 85 500 kilometer spår och 1,2 miljoner anställda. Bolaget har monopol på de ryska järnvägarna. Omkring 1,3 miljarder resor görs sig årligen med järnvägarna, och 1,3 miljarder ton frakt transporteras via järnvägsnätet. Bolaget står därmed för 80 procent av den totala transporten i Ryssland. Foto: Wikipedia Common, kredit: Juri Golovin

Russian Railways AG försattes i konkurs av en derivatkommitté efter att företaget inte gjorde en räntebetalning (credit default swap, CDS) på en obligation. Detta är det första beslutet sedan Ryssland drabbades av omfattande sanktioner som hämmar finansiella transaktioner.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg skulle Russian Railways ha betalat räntebetalningen den 14 mars, men det gjorde det inte på grund av västerländska sanktioner efter den ryska attacken mot Ukraina.

Obligationen emitterades av RZD Capital, ett Dublin-baserat dotterbolag till Russian Railways. Obligationen hade en frist som löpte ut tisdagen den 29 mars.

Valsstandard

De kontrakt som försäkrar bolagets skulder mot fallissemang aktiveras. Beslutet togs för att investerare var oroliga för att landets statsobligationer skulle kollapsa efter att betalningar på två värdepapper nyligen gjordes i rubel, trots att obligationerna inte fick göra det, sa kommittén.

Skulle detta hända skulle det vara Rysslands första externa fallissemang sedan 1998. Två av obligationerna har en löptid på 30 dagar.

I lördags meddelade kreditvärderingsinstitutet S&P att Ryssland befann sig i ett "valstandard" efter att landet använt rubel för att betala för dollardenominerade obligationer.

WKZ, källa Ukrinform, Bloomberg