Ukraina: Tågoperatören Ukrzaliznycya räddade 3,5 miljoner människor

Ukrainska barn flyr från rysk aggression. Bilden visar flyktingar i Przemyśl, Polen. I bakgrunden ett tåg från ukrainska järnvägsföretaget Ukrzaliznycya. Foto: Wikipedia, Common, kredit: Mirek Pruchnicki

Sedan starten av den fullskaliga ryska invasionen har Ukrzaliznycya evakuerat 3,5 miljoner människor. Samtidigt transporteras över 470 000 utomlands med tåg. De flesta lämnade Kiyv, Harkiv och Donbass för Lʹviv och Užgorod.

Den populäraste internationella järnvägsvägssträckan ledde till Polen: Przemyśl, Warszawa och Chełm. Evakueringståg från utländska järnvägsföretag organiserades också till Slovakien, Ungern och Tjeckien.

Transporterar även återvändande

Ukrzaliznycya arbetar för närvarande med att evakuera så många människor som möjligt från östra Ukraina. Tåg från Pokrovsk och Slov'jansk är planerade. Invånare i östra Ukraina uppmanas att använda dessa tåg eftersom fientligheterna kan intensifieras under de kommande dagarna.

Ju mindre civilbefolkningen i regionen är, desto lättare blir det för militären att försvara territoriet från ryska trupper. Efter fientligheternas slut organiserar Ukrzaliznycya rutter för att återvända ukrainare till sitt hemland.

Under kriget blev Ukrzaliznycya inte bara den huvudsakliga evakueringstransporten, utan också den huvudsakliga logistikkedjan mellan Ukraina och EU.

Solidaritet

Den här gången reste EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och representanten för Europeiska unionen för utrikesfrågor och säkerhetspolitik Josep Borrell till Kiyv på ett Ukrzaliznycya-tåg för att träffa Ukrainas president.

Efter de fruktansvärda händelserna i Buča där hundratals civila hade avrättats av ryska soldater försäkrade Ursula von der Leyen solidaritet med det ukrainska folket:

- De ansvariga för dessa grymheter kommer att hållas ansvariga. Ukrainas kamp är vår kamp. Jag är i Kiev i dag för att säga: Europa är på er sida", sa von der Leyen till det ukrainska folket.

 WKZ, källa Ukrzaliznycya