Deutsche Bahn erbjuder ukrainska flyktingar stöd när det gäller att söka jobb

Ett program startas med syfte att förmedla lämpliga jobberbjudanden till ukrainska flyktingar. Foto: Deutsche Bahn AG: kredit: Oliver Lang

Deutsche Bahn (DB) stödjer flyktingar från Ukraina som söker ett perspektiv på den tyska arbetsmarknaden.

Med anledning av sin expertis inom professionell integration sammanställde DB enligt egen utsago nyligen ett paket med råd, kvalifikationer och jobberbjudanden som är skräddarsydda för flyktingarnas behov på mycket kort tid.

Välutbildade flyktingar

Ett program startas med syfte att förmedla lämpliga jobberbjudanden till ukrainska flyktingar.

Förutom individuell rådgivning och kvalificeringserbjudanden för järnvägsspecifika yrken som elektroniktekniker och trafikservicetjänsteman kommer DB även förmedla korttidsjobb.

DB HR-direktör Martin Seiler:

- Bahn står för obyråkratisk hjälp: vi stödjer offren för det ryska anfallskriget med gratisbiljetter, med hjälpmedel och nu även med jobbsökande. Vi vill erbjuda flyktingarna ett professionellt perspektiv – på både kort sikt och längre sikt.

Rådgivning, jobbjour och jobbportaler

Flyktingar kan få personlig rådgivning om allt som har med den tyska arbetsmarknaden att göra på vardagar mellan 8:00 och 10:00 på ukrainska eller ryska på +49 (0)30 297 34 949.

Utöver allmän information om förfaranden för erkännande och registrering erbjuder telefonjouren även hjälp med finansieringsmöjligheter och psykologisk rådgivning.

Dessutom kommer rådgivningscenter att öppna i Frankfurt am Main, Köln och Berlin från början av april. DB ger råd där om första steg på den tyska arbetsmarknaden och specifika jobbmöjligheter på DB.