Sweco projekterar för ERTMS på Svensk järnväg

Sweco får i uppdrag att projektera byte av signalsystem på viktiga knutpunkter för svensk järnväg. Arkivbild

Sweco får i uppdrag att projektera byte av signalsystem på viktiga knutpunkter för svensk järnväg. Projektet ska införa signalsystemet ERTMS som driver på digitaliseringen inom järnvägen och möjliggör höghastighetståg. Affären är värd 107 miljoner kronor. Swecos uppdrag beräknas pågå till 2031.

Trafikverket har gett arkitektur- och teknikkonsulten Sweco i uppdrag att införa ERTMS, som står för European Rail Traffic Management System. Det är en EU-gemensam standard för signalsystem och en förutsättning för ökad automatisering och framtida höghastighetståg. 

– Sweco är den mest anlitade konsulten inom transportinfrastruktur med cirka 500 experter inom järnväg i Sverige och vi är mycket glada över förtroendet. Vi har arbetat med en rad omfattande projekt i Malmöregionen och ser fram mot att fortsätta bygga hållbara samhällen genom moderna transportnät tillsammans med Trafikverket, säger Ann-Louise Lökholm Klasson, vd på Sweco Sverige.

Uppdraget handlar om att upprätta förfrågningsunderlag och bygghandling för systembytet kopplat till styrområdena Malmö C, Fosieby och del av Peberholmen.

Signalsystem gör det möjligt att styra tågtrafiken på ett säkert sätt, men dagens anläggningar börjar bli föråldrade vilket ökar risken för trafikstörningar. År 2025 kommer 25 procent av signalsystemen att ha passerat sin tekniska livslängd, enligt Trafikverket.