Ukraina: Stäng av Ryssland från Europas järnvägsnät

Ukrainska tågoperatören Ukrzaliznycyas ellok DE1-033 vid stationen Post-Amur, i Dnepropetrovsk. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: AeroSSC

Ukrainska järnvägarna Ukrzaliznycya kräver en fortsättning av järnvägsblockaden mot Ryssland och ett snabbt beslut att stoppa transittrafiken mellan Kina och Polen via Ryssland och Vitryssland.

Som rapporterats av den ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform uppmanade Ukrzaliznycya i en officiell tidning medlemmar av Organisationen för järnvägssamarbete (OSŽD) att stoppa trafiken med Ryssland och att utesluta deras representanter från att delta i internationella organisationer och beslut.

Begränsar samarbetet

Ukrzaliznytsia rapporterar att världens tillverkare av rullande materiel Siemens och Alstom tidigare hade begränsat sitt samarbete med Ryssland. Stadler har också upphört med sin verksamhet i Ryssland och Vitryssland.

Dessutom deltar alla CER-järnvägar aktivt i EU:s humanitära insatser för att stödja det ukrainska folket som tvingas lämna Ukraina och för att ge humanitärt bistånd till Ukraina.

Alla CER-medlemmar och partners är skyldiga att följa alla sanktioner mot Ryssland och Vitryssland.

Russian Railways RŽD, Belarusian Railways BČ och deras dotterbolag utestängdes från International Union of Railways (UIC).

Källa Ukrinform