Allegro-tåget stoppas tills vidare mellan S:t Petersburg och Helsingfors

VR:s Allegro-tåget i närheten av forna finska staden Viborg i Ryssland. Foto: VR

Allegro-tåget som trafikerar mellan S:t Petersburg och Helsingfors stoppas från och med måndag, meddelar VR.

Det sista Allegro-tåget från Helsingfors till S:t Petersburg går på förmiddagen, söndagen den 27 mars. Eftermiddagståget avbokas. Det sista tåget från S: t Petersburg till Helsingfors går likväl på söndag. Kunder som har köpt en biljett till senare tågresor kan enligt VR avboka sina biljetter utan extra kostnader.

– Hittills har vi fortsatt trafikera Allegro-tåget enligt direktiv från myndigheterna och tanken med det har varit att trygga en säker åtkomst för de finländare som vill komma tillbaka hit. Under de senaste veckorna har de personer som vill lämna Ryssland, kunnat göra det. Nu är det enligt statens ägarstyrning inte längre ändamålsenligt att fortsätta med tågtrafiken mellan de två städerna. Därför stoppar vi tågtrafiken tills vidare, säger Topi Simola, chef för passagerartrafik på VR.

Direktiv från ministern

Det var Helsingin Sanomat som var först med nyheten om att ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainen inte längre ser det som ändamålsenligt att fortsätta med tågtrafiken mellan S:t Petersburg och Helsingfors. Bolaget som äger Allegro-tågen heter Karelian Trains. Det ägs av både VR och det ryska statliga järnvägsbolaget RZD, som är på USA:s sanktionslista, skriver HS.

Bussarna går

Det går ändå bra att ta sig med buss från Helsingfors till S:t Petersburg, och vice versa. Enligt Matkahuolto går det dagligen tre avgångar till S:t Petersburg från Kampens terminal i Helsingfors.