Deutsche Bahn: Spårburna räddningsbron till Ukraina rullar

Hjälp till Ukraina. Nästan 100 containrar står just nu på rad i DB:s hjälptåg, som tidigare packats vid DB:s insamlingsställen tillsammans med medhjälpare från Federal Agency for Technical Relief (THW). Foto: DB

Två veckor efter det första tåget avgick till Ukraina är ytterligare fem tåg med hjälpmedel på väg till det hårt drabbade landet längs Deutsche Bahns "järnvägsbro".

Många företag och privatpersoner i hela Europa är involverade i detta projekt och har lovat ytterligare donationer.

Logistikexperterna från DB Cargo, DB Schenker och DB Cargo Transa-Spedition får för närvarande åtskilliga beställningar och förfrågningar om hjälptransporter, främst mat och dryck, men även sanitets- och hygienartiklar.

Ukrainas ambassadör tackar

Tågen i DB Cargos europeiska nät rullar via Seddin i Brandenburg till Polen och vidare in i Ukraina.

- Från och med den första dagen av det ryska förintelsekriget mot Ukraina vädjade jag till den federala regeringen att upprätta en försörjningskorridor från Berlin till vårt hemland för att snabbt kunna hjälpa mina landsmän. Vi är mycket tacksamma för alla inblandade på federala, statliga myndigheter och DB för att detta initiativ togs upp och denna viktiga rullande järnvägsbro väcktes till liv! Det är en symbol för äkta tysk solidaritet. Nu behöver vi fler hållbara – även politiska – broar: det viktigaste skulle vara ett EU-anslutningsperspektiv för Ukraina. Förbundsrepubliken och i synnerhet trafikljuskoalitionen borde spela en ledande roll i denna avgörande fråga, understryker Ukrainas ambassadör i Tyskland dr Andriy Melnyk.