Stopp vid finsk-ryska gränsövergången - godsvagnarna misstänks innehålla sanktionerat gods

Gränsstationen Vainikkala. Också runtom i Finland har ryska tågvagnar, hundratals sådana, stoppats. Finländska tågoperatören VR ger för nuvarande inga närmare uppgifter om var vagnarna befinner sig. Foto: Creative Commons lic. Kredit: D.Stanciyu

Hundratals ryska tågvagnar har stoppats i Finland efter att nya sanktioner infördes nyligen. Vagnarna misstänks innehålla gods som omfattas av sanktioner.

Gränsövergång i Vainikkala stängdes efter långa köer i godstrafiken. Massvis med leveranser kom till Finland från Ryssland inför de nya EU-sanktionerna. VR Transpoint var då tvungna att kontrollera om alla leveranser var i enlighet med sanktionerna, berättar affärsdirektör Eljas Koistinen till Yle.

Ett par tåg kunde inte korsa gränsen, säger Koistinen. Godstrafiken har börjat löpa normalt.

 – Sanktionerna syftar särskilt till att förhindra export av högteknologiska produkter till Ryssland som kan påverka upprätthållandet av den militära kapaciteten, säger Mikko Grönberg, övervakningschef på Tullen till Yle.

 Också runtom i Finland har ryska tågvagnar, hundratals sådana, stoppats. Finländska tågoperatören VR ger för nuvarande inga närmare uppgifter om var vagnarna befinner sig.

 – Vi diskuterar för närvarande med kunder och olika parter vad som kommer att hända med dem. För närvarande hanterar vi dem inte på något sätt, säger Koistinen.

Källa: Svenska Yle