Ukraina: Upphandling av nya tåg lagda på is

Evakueringen av nästan två miljoner passagerare från oroshärdar och transporten av hundratusentals ton humanitärt bistånd hade inte varit möjlig utan all järnvägens rullande materiel: både reguljära persontåg och elektriska tåg. Foto: UKRINFORM/Ukrzaliznycya

Ukrainska järnvägsoperatören Ukrzaliznycya planerar att återuppta och påskynda upphandlingen av elektriska tåg för lokala och regionala transporter efter fientligheternas slut.

 Med tanke på den rådande situationen har anbudet som annonserades i oktober förra året ställts in.

I anbudet ingick köp av 30 elektriska tåg, 30 AC-pendeltåg och 20 AC-regionaltåg. Ordervärdet för köpet var 31,462 miljarder UAH (950 miljoner euro).

 Hundratusentals ton humanitär hjälp

 De 13 dagarna av rysk aggression mot Ukraina har visat hur viktig järnvägsinfrastrukturen är för landets funktion. Därför kunde flyktingarna resa sträckor de aldrig skulle ha rest med normala medel – och de kunde rädda fler liv för fler familjer.

 - Efter kriget kommer järnvägen att återuppta upphandlingen av elektriska tåg för att förbättra kvaliteten på fredliga ukrainska transporter för var och en av landets passagerare, understryker företaget.

 WKZ, källa Ukrzaliznycya