Logistik- och transportbranschen stänger för ryska långtradare

Långtradartrafiken i nordiska hamnar blir allt glesare. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Williamborg

Passagerarrederierna Tallink, Viking Line och Eckerö Line har beslutat att tills vidare inte frakta långtradare registrerade i Ryssland på sina fartyg.

För Tallink och Viking Line gäller det både rutterna mellan Finland och Sverige och rutterna till Tallinn. För Eckerö Line gäller det för rutten mellan Helsingfors och Tallinn.

Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström uppger att samarbetsorganisationen Rederierna i Finland och den svenska motsvarigheten Svensk sjöfart för en dialog för att koordinera åtgärderna på ett seriöst sätt. Det handlar bland annat om konkreta åtgärder för att hjälpa flyktingar från Ukraina.

Privatpersoner med ryskt medborgarskap och privatbilar transporteras dock fortfarande med fartygen precis som förr.

Maersk och MSC

Världens två största containerbolag, schweiziska MSC och danska Maersk, meddelade på tisdagen att de temporärt stoppar containertransport till och från Ryssland.

Detta gäller alla ryska hamnar, men inkluderar inte livsmedel, läkemedel eller humanitära förnödenheter.

- Eftersom stabiliteten och säkerheten i vår verksamhet både direkt och indirekt påverkas av sanktionerna kommer nya Maerskbokningar på hav och till lands till och från Ryssland tillfälligt att stoppas, uppger Maersk i ett uttalande.

Metso Outotec har beslutat att tills vidare avbryta sina leveranser till Ryssland. I ett pressmeddelande skriver företaget att sanktionerna från USA och EU inte direkt berör gruvindustrin men sanktionerna mot banksektorn och mot enskilda personer kan påverka både Metso Outotec och företagets kunder.

Affärerna med Ryssland stod i fjol för omkring en tiondel av Metso Outotecs helhetsförsäljning. Företaget har ingen egen produktion eller materialanskaffning i Ryssland.

Exxon Mobile

Den amerikanska energijätten Exxon Mobile drar sig ur Ryssland, meddelar bolaget i ett uttalande på Twitter. Exxon driver gas- och oljeutvinningsanläggningen Sahalin-1, bestående av tre oljefält i Ochotska havet i öst, genom ett internationellt konsortium. Avvecklingen sker i nära samarbete med de övriga bolagen, enligt Exxon.

Bolaget meddelar även att man inte kommer att göra nya investeringar i Ryssland.

Boeing

Flygjätten Boeing meddelar att bolaget drar tillbaka sitt stöd till ryska flygbolag, och att man stänger sina större verksamheter i Moskva.

- Vi drar också tillbaka våra reservdels-, underhålls- och tekniska stödtjänster för ryska flygbolag, meddelar Boeing enligt AFP.

Källa: Bloomberg