Finska tågoperatören VR stoppar all kommunikation med ryska järnvägsföretaget RZD

På begäran av myndigheterna fortsätter passagerartrafiken på Allegro-tåget tills vidare mellan Helsingfors och St. Petersburg, så att VR Group kan se till att finländarna kan återvända hem. På så sätt kommer även de ryssar som vill lämna sitt hemland att kunna resa ut ur Ryssland. Foto:VR/Tekniikan Maailma

VR Groups VD har skickat ett brev till VD för Russian Railways och informerat VR Group om att kommunikationen mellan företagen upphör, exklusive den nödvändiga kommunikationen som krävs för gränsöverskridande trafik.

VR Group har också beslutat om åtgärder för att uttrycka stöd till Ukraina efter den ryska invasionen. I framtiden kommer man att kunna resa gratis i Finland med VR-tåg med ukrainskt pass.

Kommunikation upphör med RZD

1.3.2022 Lauri Sipponen, VD och koncernchef för VR Group, har informerat Oleg Belozorov, VD och koncernchef för Russian Railways, RZD, om VR Groups beslut att avstå från all kommunikation med RZD utom den som krävs för gränsöverskridande trafik. Beslutet beror på Rysslands invasion av Ukraina. Detta beslut gäller tills vidare.

VR hanterar returtrafik från Ryssland

– VR Group vill visa sitt starka stöd för Ukraina och ukrainarna i denna fruktansvärda situation orsakad av den ryska invasionen. Som ett statligt ägt företag vill vi se till att våra medborgare har möjlighet att återvända hem från Ryssland, och erbjuda den nästan enda utvägen för de ryssar som lämnar sitt hemland. Dessutom skulle vi vilja erbjuda andra EU- och tredjelandsmedborgare en väg ut från Ryssland i framtiden, säger vd Lauri Sipponen.

Trafiken till och från Ryssland kommer att fortsätta tills myndigheterna inför andra regler. Återupptagandet av trafiken beror på de beslut som tas av både EU och den finska regeringen. Som ett statligt bolag följer VR myndigheternas riktlinjer.

Gratis ukrainskt pass på VR-tåg i Finland

Medborgare i Ukraina också bor i Finland och VR vill göra det möjligt för dem och potentiella flyktingar att mötas i denna situation. Medborgare i Ukraina kan från och med mars resa med VR:s fjärr- och VR:s egna pendeltåg kostnadsfritt genom att uppvisa pass för tågets konduktör.

Klocktornet vid Helsingfors järnvägsstation är upplyst med ukrainska färger

VR Group kommer att lysa upp Helsingfors centralstations klocktorn med den ukrainska flaggans färger, och den ukrainska flaggan kommer att hissas på stationen från och med torsdagen den 3 mars 2022. Med dessa åtgärder vill företaget visa sitt stöd för Ukraina mitt under kriget.

Källa: VR