En direktförbindelse testas mellan tjeckiska staden Brno och Wiens flygplats

Fjärrtåg från tjeckiska Brno på stationen för Wiens Flygplats. Foto: Stadt Wien

Ett specialtåg från Brno i Tjeckien rullade nyligen in på Schwechats flygplatsstation för första gången. Tåget togs emot av en delegation med Brnos borgmästare Markéta Vaňková och Wiens borgmästare Michael Ludwig.

- Jag är glad att det här tåget kom direkt från Brno till Wiens flygplats. Men vi hoppas alla att det snart kommer en regelbunden förbindelse, säger Wiens borgmästare Ludwig. Från och med april förväntas anslutningen finnas med i tidtabellen.

Nå klimatmålen med nya tågförbindelser

Den nya tågförbindelsen är tänkt att öka tågtrafiken mellan Wien och Tjeckien och gynna även klimatskydd. snabbt och direkt med tåg till en flygplats för att nå avlägsna destinationer därifrån, Europeiska unionens mål att stödja flyget Trafiken i Europa, framför allt på kortdistanslinjer, minskade drastiskt i syfte att nå klimatmålen, påminde Ludwig.

Järnvägsutbyggnad mellan Tyskland, Tjeckien och Österrike

I maj 2021 undertecknade Österrike, Tjeckien och Tyskland ett memorandum om järnvägsbyggen mellan Wien, Prag och Berlin, sa Ludwig.

- I framtiden planeras det en fyra timmar lång resa från Wien till Berlin, via Brno. En planerad anslutning från Brno till flygplatsen passar väldigt bra in.

Resan med bil från Brno till Wiens flygplats tar för närvarande mellan en och tre kvarts timme till två timmar, restiden med tåg är betydligt lägre.

Bra för klimatet

Den nya tågförbindelsen ska inte bara ha en positiv effekt på klimatet, utan även på passagerarantalet på Schwechat flygplats.

Flygindustrin lider särskilt av Corona; Antalet passagerare på Wiens flygplats i Schwechat var fortfarande 55 procent under värdet före krisen i januari 2019.

Trots det tydliga värdet före krisen i januari 2019. Staden Wien och Niederösterreich deltar ekonomiskt i flygplatsen.

Inför coronakrisen gick flygvärdinnans siffror också hand i hand med ökande inbrottssiffror och ökad försäljning, särskilt bland besöksgruppen.

Pressmeddelande från Staden Wien