Polen/Tjeckien: VUZ Velim testar nytt eldrivet tåg för Warszawas tunnelbana.

Nytt tunnelbanetåg testas för Warszawas Metro. Foto: Škoda Transportation

Järnvägsforskningsinstitutet Výzkumný Ústav Železniční, a.s. (VUZ) testar det första tåget från Škoda Transportation, som nyligen utvecklades speciellt för Warszawas tunnelbana, i Velim Test Center.

Efter de föreskrivna första kontrollerna, tester av köregenskaper och bromsar, genomgår fordonet en grundläggande kontroll. Ytterligare tester kommer att äga rum i Prags och Warszawas tunnelbanor.

- Projektet med fordon för Warszawas tunnelbana är ett prestigeprojekt för oss - det bekräftar vår tekniska och professionella kompetens och beredskap att genomföra sådana projekt inte bara när det gäller infrastruktur, utan också när det gäller testlaboratorier och certifiering. Vårt mål är att det är naturligt att delta i utvecklingen av nya fordon för Prags tunnelbana, men också att kunna utföra testning och godkännande av exempelvis spårvagnar om fordonens tekniska parametrar tillåter det. Det är därför vi just nu utökar omfattningen av ackrediterade tester och stärker vårt team av specialister i testlaboratoriet, säger Martin Bělčík, ordförande och VD för Railway Research Institute.

Fakta: Výzkumný Ústav Železniční, a.s. - Europeisk ledare inom testning och certifiering av järnvägar

Výzkumný Ústav Železniční, a.s. (VUZ) är ett företag specialiserat på att tillhandahålla professionella tjänster och helhetslösningar inom området bedömning, certifiering och testning av järnvägsfordon, järnvägssystem och järnvägstransporter.

Kundkretsen består av tillverkare av rullande materiel och komponenter för järnvägssystem och järnvägstransporter, ägare av järnvägsinfrastruktur, järnvägs- och järnvägstransportföretag, statliga myndigheter och institutioner på hemmaplan och utomlands.

Källa: WKZ, VUZ