Gamla rödvita pendeltåg från huvudstadsregionen räddas från skroten. Finlands mesta spårkonsult Antero Alku leder en investerargrupp som vill köpa 11 tåg av VR och börja köra kring Åbo.
Spårtrafikkonsulten, diplomingenjör Antero Alku, 66, gäller i branschen för att ha "köpt in landets alla spårvagnar". Han har varit konsult bland annat för Spårjokern i Helsingfors, och lett byggalliansen kring den nya spårvägen i Tammerfors.
Står i spetsen
Nu står Alku i spetsen för en grupp investerare som vill köpa 11 äldre VR-pendeltåg och starta lokaltrafik på järnvägsspåren i Åboregionen.
Enligt Turun Sanomat ska investerargruppen kunna köra moderniserade Sm2-pendeltåg mellan Åbo och Nystad redan 2023. Trafikmodellen kommer från Sverige, där en omfattande regionaltrafik har utvecklats i huvudsak med äldre statsägd tågmateriel.
Mellan sju och tio tågturer om dagen kunde färdas mellan Åbo och Nystad. Linjen skulle framför allt betjäna den nya, stora arbetspendlingen till bilfabriken i Nystad med en ny knapp timmes förbindelse mellan städerna. Det visar en ny rapport från Trafikledsverket i veckan. För omkring nio miljoner euro kunde tio nya hållplatser etableras, bland annat två i Reso, i Masku, Nousis och Virmo (Mynämäki).
En del VR-tåg är nu bara reservdelsbanker
Sm2-pendeltågen, som nu verkar få ett andra liv, är utvecklade från landets första eltåg på 1960-talet mellan Helsingfors och Kyrkslätt. Efter att ha tagits ur trafik i huvudstadsregionen används 36 av dem fortfarande i lokaltrafik ute i landet, i huvudsak kring Tammerfors, Lahtis och Kotka.
Nu förhandlar Antero Alku och hans team om att köpa 11 av de 14 tågsätt som VR har parkerat som reservdelsbanker för de tåg som ännu rullar. Det bekymrar inte investerargruppen, som hur som helst vill riva ut tågens 70-talsteknik och ersätta den med ny.
Under VR:s nya vd Lauri Sipponen har samtalstonen mot andra tänkbara operatörer än monopolbolaget VR mjuknat. Enligt Antero Alku är det också fullt möjligt att man når ett samarbete om att hans investerargrupps blivande bolag samarbetar med VR, som i sin tur opererar tåg från Åbo till Helsingfors och Tammerfors.
Frakten fördelas mellan konkurrenter
VR opererar i dag nästan all passagerartrafik på tåg i landet. Det enda undantaget är huvudstadsregionens HRT, där staten har gett kommunerna rätt att självständigt planera regiontrafiken. Kommunernas materialbolag JKOY äger också de drygt 80 nyare Flirt-pendeltågen, även om de fortfarande på ett tioårigt avtal körs och underhålls av VR.
Inom frakttrafiken har VR konkurrens av inhemska Fenniarail och estniska Operail, som tillsammans har ett femtontal lok.
Källa: VR/ HBL