Idén om en järnvägstunnel under Finska viken lever kvar

Illustration av tunnelrören för tunneln Helsingfors – Tallinn. Bild: FinEst Bay Area Development

Det finns en ambitiös plan för att bygga en järnvägstunnel från Helsingfors till Tallinn.

Enligt Peter Vesterbacka, COB och grundare av företaget bakom projektet och grundande partner Kustaa Valtonen vill ansluta Finland och Baltikum till Europa och attrahera nya talanger för denna idé.

Peter Vesterbacka · DLD Speaker

Peter Vesterbacka, COB och grundare av företaget bakom projektet. Foto: DLD News

En järnvägstunnel som korsar havet mellan Finland och Estland, vilket minskar restiden från den nuvarande tvåtimmarsfärjan till bara 20 minuter med tåg.

Det är planen för företaget FinEst Bay Area Development, medgrundat av den finske entreprenören Peter Vesterbacka (bild ett till höger).

- Om man ser till status quo är vi beroende av färjor och flygplan. Finland är praktiskt taget en ö, säger han.

Tunneln skulle inte bara föra Finland och Estland närmare varandra utan också ta bort Finlands "östatus" och ansluta till Europa via järnväg. Tunneln planeras vara klar i slutet av 2024 – om godkännandeprocessen går smidigt.

Går med i tävling i Europa

Tunneln kommer att integrera Finland i det europeiska standardjärnvägsnätet som förs till de baltiska länderna med Rail Baltica-projektet.

- Därmed ansluter den också till marknaden i Europa som nu öppnar sig. Med standardutrustningen i tunneln kan järnvägsoperatörer konkurrera med europeiska operatörer och statliga monopol som Deutsche Bahn, säger Vesterbacka.

Genom att koppla den europeiska standarden till Baltikum och Finland öppnar det möjligheter för mer konkurrens.

Företaget FinEst Bay Area är redan i samtal med järnvägsoperatörer, om vilket inga detaljer ännu kan delas.

- Vi älskar konkurrens, så vi vill att järnvägen ska öppna upp. Det finns ett statligt monopol i Finland och mer konkurrens vore bra att se, säger Vesterbacka.

Den estniska järnvägsoperatören Operail konkurrerar just nu i Finland, men bara för järnvägsfrakt.

För företagarna är den fysiska tunneln viktig, men också för att kunna gå snabbt framåt med digitaliseringen, som att implementera den digitala tågsignaleringen ERTMS.

- Vi måste samla oss i Europa och i slutändan komma till helt autonoma tåg."

Stöd för tunneln

Projektet för tunneln i FinEst Bay har pågått i cirka fem år. Det är med komplicerade processer ingen lätt sak.

- Vi har haft att göra med minst tre regeringar i Finland och Estland. Vi förväntade oss att det skulle bli ett snabbare och smidigare projekt, men ministrar kommer och går så det tar tid för godkännandet, kommenterar Vesterbacka.

Företaget har fört diskussioner med båda regeringarna under en tid. I april förra året undertecknade Finland och Estland ett samförståndsavtal (Memorandum of Understanding) för flera infrastrukturprojekt, inklusive en tunnel.

Kustaa Valtonen, grundare av företaget:

- Regeringen skulle inte säga att det är för det här specifika projektet eller för att gynna en viss privat aktör, men samförståndsavtalet skulle inte ha undertecknats utan vårt projekt.

Ett sådant avtal har faktiskt ingen juridisk makt, men det är en viljeförklaring. Regeringar undertecknar inte samförståndsavtal bara för skojs skull, säger Vesterbacka.

Ingen finansiering från något land

Till skillnad från många stora infrastrukturprojekt, som ofta beställs och finansieras av flera länder, är denna tunnel ett privat projekt.

- Den estniske infrastrukturministern Taavi Aas har sagt att han personligen tycker att bara regeringen borde göra ett sådant här projekt. Det finns dock inget offentligt projekt för tunneln i Finland eller Estland, och ingen budget i något land, säger Vesterbacka.

Finansiering från EU, liksom Fehmarn Bält-tunneln som byggs mellan Tyskland och Danmark får, finns inte heller med i bilden.

- EU har flera gånger sagt att det finns andra, större prioriteringar, enligt Vesterbacka.

Innan byggandet av tunneln kan påbörjas, finns det förs några processer att genomgå, framför allt en miljökonsekvensbedömning (MKB), som också tar hänsyn till socioekonomiska, kulturella avsikter och människors hälsa.

En del av godkännandet i Finland är för närvarande slutfört och nästa steg är att den oberoende myndigheten i Estland ger grönt ljus för att gå vidare med MKB:n, vilket orsakar en viss försening.

Slutförandet av bedömningen på finsk sida är också beroende av detta eftersom de kommer att synkroniseras.

Följer Öresundsbrons fotspår

När tunneln är på plats väntas en stor förskjutning i området vid Finska viken.

- Tiotusentals människor som för närvarande bor i Finland skulle kunna flytta till Tallinn, och vi förväntar oss att många människor i Tallinn ska kunna få jobb i Helsingfors, förklarar Vesterbacka.

Denna effekt sågs också efter att Øresundsbron, mellan Köpenhamn i Danmark och Malmö i Sverige, byggdes.

Artikeln är en delvis förkortad översättning av artikeln i nätsajten Railtech. i https://www.railtech.com/infrastructure/2022/02/08/helsinki-tallinn-tunnel-can-open-up-rail-in-finland-and-estonia