TX Logistik utvecklar intermodal trafik i Sverige

TX Logistik transporterar bland annat livsmedel åt Coop 20 gånger i veckan mellan Bro och Malmö. Foto: Johannes Thotwarth

TX Logistik, svenskt dotterbolag till tyska TX Logistik, utökar sina inhemska intermodala tjänster i Sverige. Järnvägslogistikföretaget, som ingår i Mercitalia-koncernen, kommer att lägga till en ytterligare förbindelse mellan Trelleborg och Eskilstuna till sitt nät.

Det nya blocktåget kommer att köras för den österrikiska fulllastspecialisten LKW WALTER. Den nya förbindelsen är ytterligare en milstolpe för LKW Walter för utbyggnaden av kombinerade transporter på den europeiska kontinenten. Fyra rundturer per vecka planeras. Upp till 38 enheter kan lastas på ett tåg och de flesta enheterna kommer att vara trailers.

Tågen kommer att gå mellan hamnen i Trelleborg och kombiterminalen i Eskilstuna. Rutten går via Frövi och transittiden blir cirka sju timmar. TX Logistik ansvarar för dragkraft, terminalhantering och kundservice. I Trelleborg använder LKW Walter färjeförbindelserna till och från Rostock och Travemünde.

Genom att flytta transporterna från väg till järnväg deltar båda företagen i en ytterligare minskning av CO2. TX Logistik upplever en fortsatt hög efterfrågan på godstransporter på järnväg. Bolaget ser potential för ytterligare tillväxt utöver detta inom transporter på nord-sydaxeln och inom Sverige.

TX Logistik är redan en av de viktigaste leverantörerna av kombinerad godstransport på järnväg i det skandinavien. För butikskedjan Coop transporterar TX Logistik till exempel livsmedel 20 gånger i veckan mellan Bro nära Stockholm och Malmö. Järnvägslogistikföretaget kompletterar även inrikesnätet i Sverige  mellan Trelleborg, Malmö och Eskilstuna. Linjen kör för närvarande sju tur- och returresor per vecka.