Hackades det vitryska järnvägssystemet för att stoppa rysk militäruppbyggnad?

Tåg anländer till en vitrysk järnvägsstation. Foto: Creative Commons Lic.

I ett uppenbart försök att stoppa upptrappningen av ryska trupper nära den ukrainska gränsen, hävdar en "pro-demokratisk" hackergrupp att de har hackat sig in i Vitrysslands järnvägssystem för att göra det svårare att transportera ryska stridsvagnar och vapen till regionen.

Incidenten kommer vid en tidpunkt då ryska och Nato-allierade styrkor fortsätter att vara oense om Ukrainas politiska framtid, vilket ökar risken för krig.

Vitryssland, norr om Ukraina, ses som en viktig allierad i Kreml i den pågående konflikten när de två nationerna förbereder sig för kommande gemensamma militärövningar. Amerikanska experter har anklagat Ryssland för att använda Vitryssland och dessa övningar som en ursäkt för att militär erövring av Ukraina.

I ett inlägg på sin Telegram-kanal på måndagen hävdade hacktivistgruppen känd som Cyber Partisans att de har infekterat vitryska järnvägssystem med ransomware för att förhindra ytterligare vapenöverföringar. Hackarna krävde också frigivning av mängder av "politiska fångar" som de tror hållits olagligt fängslade av regeringen.

-Vitryska regeringen fortsätter att undertrycka vitryssarnas fria vilja, fängsla oskyldiga människor och fortsätter att illegalt hålla tusentals politiska fångar, förklarade hackarna enligt Ars Technica.

Partisanerna, som beskriver sig själva som en "pro-demokrati", sägs bestå av missnöjda vitryska säkerhetstjänstemän. Det har redan kopplats till påstådda hacker och läckor riktade mot den nuvarande statschefen president Alexander Lukasjenkos regering.

Även om den vitryska regeringen inte tycks ha bekräftat attacken officiellt, meddelade ett järnvägsbolag till resenärerna i nyligen att vissa "tekniska" svårigheter hade orsakat problem med tillhandahållandet av elektroniska tjänster:

Hackarna rapporterade att "automation och säkerhetssystem lämnades avsiktligt kompromisslösa för att undvika nödsituationer."

WKZ, Källa Gizmodo, Ars Technica