DB Cargo beställer 50 hybridlok av typ 250 DM-20 av Vossloh

Vosslohs tillverkning av hybridlokomotiv i Tyskland. Foto: Vossloh

Nyligen tecknade DB Cargo och Vossloh Locomotives en order på 50 hybridlok och ett ramavtal med option på ytterligare 200 lok av förra året i Frankfurt och Kiel.

Leveransen och den gradvisa förnyelsen av kundens fordonsflotta för inhemska tyska godstransporter kommer att inledas senast år 2024.

Den valda driftvarianten DM 20 BDD har två dieselaggregat och ett dragbatteri. Medan effekten av båda dieselmotorerna av den senaste generationen är mer än 900 kilowatt och optimerad styrning av den andra motorn vid optimal driftpunkt möjliggör avsevärt minskad bränsleförbrukning och CO2-utsläpp, ligger batterikapaciteten över 120 kilowattimmar.

Energilagret med extremt säkra och hållbara litiumtitanatceller kan laddas både externt (plug-in) och under körning, till exempel genom att använda bromsenergi.

På grund av den helt redundanta drivlinan kan kunden flexibelt konvertera fordonen till senare kontaktledningsdrift med energilagring, vid behov, för att helt avstå från användningen av dieselmotorer. Utöver denna så kallade EBB-drivvariant, som Vossloh Locomotives redan har sålt till flera kunder, kan DB Cargo även i efterhand integrera energilagrings- och energigenereringsteknologier som kommer att finnas tillgängliga i framtiden.

Pressmeddelande Vossloh