Stadlers FLIRT uppnådde 224 kilometer med ren batteridrift

Stadlers batteritåg FLIRT på stationen i Berlin-Gesundbrunnen. Tåget uppnådde räckviddsrekordet under vinterförhållanden. Foto: Stadler Rail

Stadler har rekordet för en resa med en enda laddning, vilket är officiellt dokumenterat i Guinness rekordbok. Rekordet uppnåddes med ett batteritåg i rent batteriläge.

En oberoende expertgrupp följde med ett batteridrivet FLIRT-tåg under rekordkörningen i minusgrader och snöfall på den 224 kilometer långa sträckan från stationen Berlin-Gesundbrunnen till Warnemünde.

Räckvidden blev exakt 224,00 kilometer. Tågets tredelade FLIRT-batteri som användes för rekordkörningen har varit CO2-neutralt allt sedan 2016

Denna mobilitetslösning har utvecklats för klimatvänlig drift på icke-elektrifierade järnvägslinjer.

2018 blev godkändes fordonet av den tyska federala järnvägsmyndigheten och då offentliggjordes det för första gången. Sedan dess har testexemplaret av FLIRT kört runt 15 000 kilometer i rent batteriläge.

- Det handlar om ett banbrytande fordon med operativ räckvidd beroende på ruttkraven för respektive linjenät. Vi kan bekräfta att FLIRT batteritestbärare på rutten från Berlin-Gesundbrunnen till Warnemünde har tillryggalagt exakt 224,00 kilometer i rent batteriläge utan att hamna under kontaktledning eller att få batterierna laddade med en annan extern energikälla, säger Heiko Hüserich, från trafikinspektionsbyrån TÜV Norr.

Stadler fick det första anbudet om grön teknik redan 2019 i Tyskland. Företaget vann budgivningen och sålde 55 batteritåg av typ FLIRT till kollektivtrafikbolaget NAH.SH i delstaten Schleswig-Holstein.

Ytterligare en order på 44 fordon till DB Regio följde 2021. För amerikanska staden San Bernardino County Transportation Authority (SBCTA), bygger Stadler också den första vätgasdrivna FLIRT.