ČD beställer 31 nya pendeltåg från Škoda

Nya generations RegioPanter. Bild: Skoda Transportation

Pendeltågen av typ EMU:er är en del av en omfattande plan för att förnya tågflottan inom ramen av den tjeckiska järnvägsstrategin fram till 2030.

De nya tågen kommer att trafikera linjer i Prag och i centrala Böhmen, i regionerna runt Ústí nad Labem och Hradec Králové.

De nya EMU:erna kommer att ha luftkonditionering, barriärfri ombordstigning, utrymmen för barnvagnar och cyklar, Wi-Fi, USB-portar, laddningsuttag för mobila enheter och elektriska rullstolar. De kommer att vara utrustade med ETCS.

Ordern innebär att ČD har utnyttjat den sista återstående optionen av nya tåg inom ett ramavtal på en total summa på 15 miljarder, som undertecknades under hösten 2020 för 110 tåg.

Tomáš Ignačák, vice ordförande i styrelsen för Škoda Transportation, säger att den senaste ordern  i princip avser ett helt nytt fordon jämfört med de tidigare generationers RegioPanters.

Han förklarade att detta beror på att praktiskt taget alla system ombord såväl som driftfunktioner, kontrollsystem och boggier har förbättrats.