Frankrike förbjuder förtäring av mat och drycker på fjärrtåg och inom kollektivtrafiken

Det franska järnvägsföretaget SNCF:s fjärrtåg Foto: IP3press

Vid sin presskonferens nyligen tillkännagav Frankrikes premiärminister Jean Castex betydande restriktioner för konsumtion av drycker och mat på vissa stängda offentliga platser, särskilt inom "kollektivtrafik, inklusive långdistanståg", för att bekämpa Covid-19 epidemin.

Denna åtgärd, som träder i kraft den 3 januari, syftar till att säkerställa att resenärerna bär ett munskydd under hela resan.

- Förtäring av dryck och mat förbjuds på alla biografer, teatrar, idrottsanläggningar och kollektivtrafik, inklusive långväga transporter, meddelade Jean Castex i sitt tal.

- På långväga resor kommer denna åtgärd att användas med försiktighet, särskilt när det gäller små barn och för att ge möjlighet till att släcka törsten, sa en talesman för transportministeriet nyligen.

SNCF vill ännu inte avslöja vilka åtgärder som kommer att vidtas för att denna regel också efterföljs.

- Det är lite tidigt, sa ledningen för det nationella järnvägsbolaget till Le Monde, men man lovar att införa en rad regler i "början av januari".

TGV:s tågbar stängdes redan från 16 mars till 4 juli 2020 och från 2 november 2020 till 9 juni i år.

När det gäller flyget kommer förbudet att gälla även för inrikesflyg, enligt transportministeriet. Air France som å sin sida uppgav att man "för närvarande inväntar publiceringen av ministerdekretet och dess riktlinjer för att se vilka förändringar som behöver göras i organisationen av de tjänster som erbjuds ombord.

- De ekonomiska sektorer som påverkas av dessa beslut kommer vi att kompensera genom ömsesidigt samråd som kommer att äga rum omedelbart under överinseende av ekonomi- och finansminister Bruno Le Maire, tillade premiärministern.

WKZ, källa Le Monde