Deutsche Bahn: Donationskampanj ger 4,65 miljoner euro till översvämningsoffer

Järnvägsstationen Gerolstein i Tyskland under sommarens översvämningskatastrof. Foto: Deutsche Bahn

En insamlingskampanj av järnvägsoperatören Deutsche Bahn (DB) för dem som drabbades av översvämningskatastrofen i somras i sydvästra Tyskland inbringade totalt 4,65 miljoner euro. Denna summa gynnar främst Deutsche Bahn-anställda, som kan använda den för sina personliga förluster.

Bahn-anställda donerade mer än 2,3 miljoner euro till sina kollegor. Dessutom ställde de nästan 300 semesterdagar och runt 1 000 övertidstimmar till förfogande till ett totalt värde av över 150 000 euro. Gruppen har fördubblat det donerade beloppet till totalt 4,65 miljoner euro.

- Solidariteten inom DB efter den ödesdigra översvämningen i juli berör mig djupt. DB-teamet visade inte bara en överväldigande villighet att donera och hjälpa, utan också hjälpa till överallt. Med stor uthållighet görs fortfarande allt för att bygga om hus, byggnader, infrastruktur och tågstationer, sade DB-chefen Richard Lutz.

Över en halv miljon euro har redan betalats ut till cirka 450 berörda järnvägsföretag i hela landet. Skadorna sträcker sig från fulla källare och förstörda bilar till helt rasade hus. Eftersom mycket av skadorna ännu inte kan kvantifieras fullt ut fortsätter de drabbade att få stöd. En kommission ser till att donationerna fördelas snabbt och rättvist.

DB inledde insamlingskampanjen i mitten av juli 2021 tillsammans med stiftelsefamiljen BSW & EWH, koncernföretagsrådet, gruppens talarkommitté, DEVK, järnvägs- och transportfacket (EVG) och socialförsäkringskassan. De sociala institutionerna i DB med EVG och förbundet för tyska lokförare (GDL) samt DEVK erbjuder de berörda ytterligare hjälp.