Stadler levererar dubbeldäckartåg för första gången till Slovakien

Stadlers KISS i schweiziska staden Zürich. Foto: Creative Commons Lic. Kredit: Kabelleger, David Gubler

Stadler och det slovakiska järnvägsföretaget ZSSK (Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.) undertecknade nyligen ett kontrakt för tillverkning och leverans av fyra dubbeldäckartåg av typ KISS.

Det är första gången som Stadler levererar sin dubbeldäckare med eldrift till Slovakien. Enligt avtalet ska leverans av fordonen ske i slutet av 2023.

Stadler har gått ut som vinnare vid ytterligare ett internationellt anbudsförfarande i Slovakien.

Fordonen med sex vagnar är avsedda att användas på regionala linjer i västra och centrala Slovakien. Detta är första gången som dubbeldäckade tåg från Stadler kommer att trafikera inom det slovakiska järnvägsnätet. Enligt kontraktet ska leveransen av de fyra nya KISS-fordonen ske i slutet av 2023.

ZSSK-flottan inkluderar redan 21 tågsätt med järnvägsvagnar (GTW) med enkeldäck från Stadler, varav 15 är smalspåriga GTW-varianter med elektrisk drift och 6 är standardspåriga GTW med dieselelektrisk drift.

Mer om fordonen

KISS-tågen med sex vagnar är 155 meter långa och har mer än 600 sittplatser i 1:a och 2:a klass. Liksom alla KISS-tåg från Stadler kännetecknas de av hög prestanda och av sprintkapabel acceleration.

När de körs på el via kontaktledningen kan KISS-fordonen nå en maxhastighet på upp till 160 kilometer i timmen. Tågen har ett stegfritt entréområde och fyra toaletter, varav en för personer med nedsatt rörlighet. De multifunktionella konsolerna erbjuder inte bara platser för rullstolsburna, utan också generöst förvaringsutrymme för cyklar, barnvagnar och bagage.