Kina saknar fortfarande kompletta tågnät anpassade för maglevtågen

De så kallade maglevtågen svävar över marken med hjälp av elektromagnetiska krafter, som förutom att lyfta tåget även för det framåt. Foto:Credit: qq469717806 from Pixabay, Creative Commons Lic.

Ett nytt maglevtåg färdigställdes nyligen i hamnstaden Qingdao i den kinesiska provinsen Shandong, men bristen på kompletta tågnät anpassade för maglevtågen utgör ännu ett svårlöst problem och orsakar fortsatt bekymmer.

Tåget, med en maxhastighet om 600 kilometer i timmen, har utvecklats av statliga China Railway Rolling Stock Corporation och anses vara världens snabbaste tåg.

Med den hastigheten skulle en tågresa mellan Göteborg och Stockholm – utan stopp – ta under en timme.

Enligt Liang Jianying, chef för det statliga bolaget, ska det nya tåget vara tystare och kräva mindre underhåll än andra höghastighetståg, rapporterar CNN.

Tågnät på gång

Höghastighetsnäten är prioriterade i Kina, och syftar på att koppla samman fler av landets storstäder med tåg för att minska restiden och kostnaderna för resor städerna emellan.

Ett tåg med en maxhastighet på 600 kilometer i timmen står nu klart i Kina, rapporterar CNN. Landet satsar hårt på att minska restiden mellan dess största städer.

Men bristen på höghastighetsräls gör att kineserna får vänta på att resa med dem.