Hamburgs centralstationen byggs om till glaspalats

Illustration av Hamburgs nya centralstation. Foto: DB station - Service AG

Utvidgningen av Hamburgs centralstation har tagit ett avgörande steg framåt: en exklusiv jury har valt ut ett designarbete för Hamburg.

Landskapsarkitekterna Hutterreimann från Berlin utropades till vinnare för denna stadsbyggnadstävling för utbyggnaden av Hamburgs centralstation och utvecklingen av dess omgivning.

Hamburger Hauptbahnhof: So sehen die ersten Pläne für den Umbau aus - DER  SPIEGEL

Designen, en vänthall av glas på södra sidan av stationen övertygade de 23 jurymedlemmarna från politik, stadsplanering och arkitektur samt från Deutsche Bahn.

Enligt juryn erbjuder denna sal en samtida fortsättning på den tidigare stationshallen. Den befintliga byggnaden utvidgas och de omgivande stadsarealen utvecklas på ett differentierat sätt.

Juryns beslut baserades också på feedback från Hamburgs invånare: både före den första och den andra jurysessionen hade de möjlighet att ge feedback om den bästa designen vid offentliga utställningar i Konst- och industrimuseet.

Hauptbahnhof soll Deckel und spektakuläres Dach bekommen - Hamburger  Abendblatt

Den utformning som nu har valts ska ligga till grund för en översiktsplan för utbyggnaden av centralstationen och utvecklingen av dess omgivning.

Utöver stationens transportkapacitet är stadsplanering och arkitektoniska aspekter lika viktiga som en noggrann hantering av den kulturminnesmärkta byggnaden på centralstationen, utformningen av de öppna ytorna och nätverkandet med de omgivande kvarteren.