Tågoperatören ProRail bygger tunnlar för cyklister och fotgängare

Cykeltunnel vid järnvägen till Utrecht. Foto: Bicycle Dutch

Nyligen färdigställde den nederländska tågoperatören ProRail och Amersfoorts kommun en nyskapande tunnel under järnvägen, nämligen Veentunneln. Tunneln, som är en av många tunnlar under järnvägen i detta cykeltokiga land, öppnar en snabbare förbindelse mellan städerna Nijkerk och Amersfoort för fotgängare och cyklister.

Nu planerar även en rad andra nederländska kommuner för järnvägstunnlar för cyklister, vilket också förväntas öka turismen i landet.

En bra cykelförbindelse

Veentunneln kommer snart att erbjuda den bästa cykelförbindelsen till och från Nijkerk. Dessutom skapas en extra anslutning mellan bostadsområdena öster och väster om banan. Detta förkortar cykelvägarna inom distriktet och från Vathorst-Noord mot Amersfoorts centrum. Cykeltunneln erbjuder också en ny gångförbindelse under järnvägen. Detta gör trafiksituationen mycket säkrare för alla.

För utformningen av tunneln samarbetade Amersfoorts kommun med invånare från byn Hooglanderveen. På väggen i tunneln finns väggmålningar gjorda av barn från området.

Premiär

På grund av corona är en festlig invigning tyvärr inte möjlig i nuläget. Istället släpps snart en film om bygget och samarbetet med kvarteret. Kommunen hoppas kunna anordna en festlig tillställning med invånare under våren.