Schweiziska tågoperatören SBB toppar kvalitetsrankingen i Europa

SBB har till stor del satsat på lokdragna tåg, men även satsat på motorvagnar. För närvarande har man tre varianter av motorvagnståg i fordonsflottan. Foto: SBB

Pålitlighet, punktlighet och renlighet – en ny rankning på internet visar hur bra tågen och järnvägen fungerar på de enskilda järnvägslinjerna i Europa. Två tyska företag säkrar platserna bland de tre bästa i europeiska rankingen, som toppas av den schweiziska tågoperatören SBB.

Kvalitetsrankningen är ett incitament och ett mandat, sa Tysklands transportminister Hermann till pressrepresentanter.

En ny kvalitetsrankning informerar nu tågresenärer i Baden-Württemberg på internet om tillförlitligheten, punktligheten och renligheten på europeiska tåg.

- Kvaliteten på järnvägstrafiken har höjts ytterligare i stora delar av Tyskland. Detta är både ett incitament och ett mandat, eftersom rankningen också visar att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Med den nya internetportalen erbjuder vi järnvägsföretagen ytterligare ett incitament att förbättra sig och skaffa bättre betyg. I ungefär hälften av alla bansträckor har tågen redan uppnått över 70 av 100 poäng, berättade tyska transportministern, Winfried Hermann nyligen i Stuttgart.

Kvalitetsdata i ett ögonkast

Rankingen på bwegt-webbplatsen ger en överblick över data för det senaste avslutade halvåret. Tack vare den interaktiva displayen och den självförklarande hanteringen kan kunderna snabbt hitta sitt respektive europeiska transportnät och se hur det presterade i jämförelse med andra. Utvärderingsmetoden förklaras också kort.

- På detta sätt kan varje passagerare få en uppfattning om kvaliteten i sin region, Minister Hermann.