Avtal undertecknat för Storbritanniens första vätgaståg

Så kommer det nya Aventra att se ut. Nytt kontrakt för Storbritanniens första helt nya vätgasflotta undertecknat. Copyright: Alstom/Advanced & Creative Design

Alstom och Eversholt Rail tecknade ett avtal om 10 vätgasdrivna tåg inom ramen av en affär som ska bekräftas i början av nästa år.

Leasingföretaget för rullande materiel och Alstom har kommit överens om att arbeta tillsammans för att presentera teknisk och kommersiell information som krävs för att Alstom ska kunna designa, bygga, driftsätta och stödja en flotta på 10 trevagns tågsätt i form av vätgasdrivna multipelenheter (HMU).

Alstom sa till IRJ att detaljer om leverans kommer att bekräftas om avtalet omvandlas till ett fast kontrakt.

- Det finns ett betydande marknadsintresse för nya vätgaståg och båda företagen pratar redan med ett antal potentiella operatörer, förklarade Alstoms talesman, Will Tanner, till IRJ.

- Som det anges i Traction Decarbonisation Network Strategy (TDNS), är Network Rail övertygad om att vätgaståg kommer att krävas i betydande antal.

Han sa att både tillverkaren och Rosco kommer att utöva alla lämpliga distributionsmöjligheter och hjälpa operatörer att förbereda introduceringen av tekniken.

HMU:erna kommer att byggas av Alstom i Storbritannien. Tillverkaren har ännu inte bekräftat var tågen kommer att tillverkas. Troligen kommer de att produceras i orterna Derby Litchurch Lane eller Widnes. Tågen kommer att baseras på designplattformen Aventra.

Alstom säger att avsikten är att de slutliga kontrakten för flottan ska undertecknas i början av nästa år.