Stadlers EuroDual-lok godkändes för trafik i Österrike

Stadlers EuroDual-lok. Foto: European Loc-pool

Det Stadlerbyggda EuroDual-loket har godkänts för drift i Österrike, en process som det i Schweiz baserade leasingföretaget European Loc Pool (ELP) var inblandat i.

ELP erhöll godkännandet av loket i Österrike baserat på det fjärde järnvägspaketet (en uppsättning ändringar av EU-förordningar som syftar till att liberalisera järnvägsmarknaden). EuroDual-loket kommer nu att kunna köras på OEBB-nätet. Godkännandet vid gränsstationer i Ungern, Slovakien och Tjeckien väntas senare under 2021.

ELP och dess servicepartner, Stadler Rail Services, har redan etablerat ett servicenätverk i Österrike, med de två första verkstäderna baserade i Wien och Linz. Ytterligare workshops kommer att läggas till inom en snar framtid.

European Loc Pool har placerat EuroDual-lok i Tyskland. Dessa konverteras för användning i Österrike. Försäkran om överensstämmelse för den nya fordonstypen EuroDual Tyskland-Österrike förväntas bli antagen inom de närmaste dagarna.

Detta är ett viktigt steg i ELP:s mål att utöka det geografiska verksamhetsområdet för sina EuroDual-lok. Leasingbolaget siktar på att expandera sitt verksamhetsområde i riktning mot sydöstra Europa (Balkan) och mot hamnen i Rotterdam i Nederländerna under de kommande åren.