VR vill köra pendeltåg i Oslo

Två av VR:s pendeltåg väntar på underhåll. Foto: Fleetcare. Kredit: Atte Malaska

VR vill börja köra pendeltåg i Norge. Enligt HBL:s källor deltar VR i en numera politiskt omstridd upphandling av pendel- och regionaltågstrafiken kring Oslo.

VR uppges vara en av de aktörer som konkurrerar om 28 miljoner årliga passagerare i Osloregionen. Men den nya vänster-centerregeringen i Norge kan sätta käppar i tåghjulen.

Den kallas "tågtrafikens innerfilé" i Norge – pendel- och regiontågstrafiken kring Oslo.

Enligt information som HBL har fått, ska finländska VR i augusti tillsammans med andra nordiska och internationella tågoperatörer tilldelas chansen att delta i budgivningen.

Under våren 2021 tecknade det finländska flottförvaltningsföretaget VR FleetCare ett avtal för omfattande modernisering och kommersiell uppgradering av sovvagnar som anskaffats av den norska tågoperatören Vy Tog AS.

I kontraktet ingår modernisering av åtta sovvagnar av typ BDcmz 874. Projektet startar inom kort och de uppgraderade vagnarna levereras till kunden under 2021.

Syftet med moderniseringsprojektet är att förbättra passagerarkomforten och säkerheten samt att förnya vagnarnas utseende så att det matchar varumärket Vy Tog. Arbetet kommer att utföras i Finland i VR FleetCares depå i Uleåborg och i Pieksämäkis serviceverkstad.