Train Alliance digitaliserar sina anläggningar

Målet med Cemits produkt är prediktivt järnvägsunderhåll. Foto: Cemit

Cemit driver digital utveckling för ökad säkerhet, mobilitet och effektivitet på världens järnvägar. Nu skriver man en avsiktsförklaring för börsnoterade Train Alliance:s hela bestånd av järnvägsdepåer. För Cemit är det ett viktigt steg i att etablera den nya digitala tekniken som ger världens järnvägar bättre säkerhet och stora besparingar genom effektivare underhåll.

– Vi har redan installerat tekniken på en av våra anläggningar och har som ambition att fortsätta digitaliseringen. Detta ger oss inte bara, “koll på läget“ utan också statistik, kapacitetsparametrar och underlag för ett effektivare underhåll av järnvägsinfrastrukturen, säger Joakim Weijmer vd Train Alliance.

Samarbetet innebär att Cemit applicerar sin digitala produkt RDMS, Rail Depot Management System, på Train Alliance:s anläggningar runt om i Sverige. Train Alliances affärsidé är att långsiktigt och industriellt försörja operatörer med moderna och effektiva produktionsanläggningar för järnvägsnära verksamheter inom infrastruktur och logistik.

– Avtalet med Train Alliance är en mycket viktig milstolpe i vår ambition om att digitalisera världens järnvägar, säger Are Sandersen som är medgrundare och CEO för CEMIT Group.

Den första delen i uppdraget innebar att tillsammans med Train Alliance utveckla ett system för digital övervakning och informationshantering för driftplats Brista, en viktig järnvägsanläggning i Sigtuna kommun.

– Våra lösningar ger oss möjligheten att läsa stora mängder data från såväl egna som tredjepartssensorer. Med så stora mängder data kan vi omsätta oändligt med skräddarsydda lösningar för analys kompatibla till finansiella system, säger Martin Sivik Chief Commercial Officer för Cemit  och ansvarig för affären.

Cemit Visualizer RDMS kan appliceras i samtliga Train Alliance anläggningar. Arbetet innebär planering och studier för vidare installationer av CEMIT Visualizer och RDMS-lösningen bland annat i Hallsberg Rala och Rosersberg.

Målet med Cemits produkt är prediktivt underhåll, att göra järnvägen mer intelligent och att dra nytta av de stora mängder data som finns outnyttjad i dag. Med IoT-baserad fjärrövervakning och dataanalys av tåg och spår i den egna produkten RDMS möjliggör CEMIT att Train Alliance än snabbare når sina mål med att modernisera sina järnvägsanläggningar i Sverige.