EU delar tågkort till unga – de här grupperna kan få gratiskortet

De som får ett tågkort kan resa ensamma eller i en grupp på högst fem personer, men alla i gruppen måste vara mellan 18 och 20 år. Foto: LibreShot

Korten gör det möjligt att resa gratis inom EU i 30 dagar, mellan mars 2022 och februari 2023.

Det går att ansöka om ett europeiskt tågkort från den 12 oktober klockan 12 svensk tid fram till den 26 oktober klockan 12 svensk tid.

Korten är giltiga mellan mars 2022 och februari 2023.

Här är länken: https://europa.eu/youth/discovereu_sv

Avresedatumet kan ändras ända fram till avgången. Efter avresa kan användaren resa gratis i upp till 30 dagar.

Den här ansökningsomgången är öppen för européer födda mellan den 1 juli 2001 och den 31 december 2003. Totalt kommer 60 000 kort att delas ut.

Vanligtvis delas korten ut enbart till den årsklass som fyller 18.

I år kan dock även 19- och 20-åringar delta, eftersom den omgången då de normalt skulle ha kunnat ansöka om att få ett gratis tågkort ställdes in på grund av coronapandemin.

Ungdomar med särskilda behov uppmuntras också att ansöka. Kommissionen kommer att täcka kostnader för särskild assistans, till exempel en medföljande person eller en ledarhund.

ör att så många som möjligt från hela EU ska kunna delta kan man även resa med buss eller båt, eller undantagsvis flyg. Det innebär att ungdomar som bor i avlägsna regioner eller på öar också kan delta.

Alla medlemsländer tilldelas ett visst antal resekort baserat på landets befolkning i proportion till antalet invånare i hela EU.

För att kunna ansöka om ett gratis tågkort måste man delta i en frågetävling med flervalsfrågor om allmän EU-kunskap och EU-initiativ för ungdomar. Kommissionen kommer sedan att erbjuda resekort till de sökande enligt antalet poäng så långt korten räcker.