ÖBB presenterade företagets första uppgraderade sovvagn för nattåget Nightjet

ÖBB:s vd Andreas Matthä och Österrikes klimatskyddsminister Leonore Gewessler presenterade den första ombyggda och moderniserade nattågsvagnen av klass Comfort i den befintliga Nightjet-flottan. Foto: ÖBB, kredit: Marek Knopp

Andreas Matthä, VD för ÖBB och Leonore Gewessler, minister för klimatåtgärder, miljö, energi, rörlighet, innovation och teknik har presenterat den första fullt uppgraderade multifunktionella sovvagnen som en del av uppgraderingsprogrammet Nightjet som täcker moderniseringen av den befintliga flottan. Syftet är att avsevärt öka komforten och även utbudet av tjänster för passagerare.

Totalt 22 sittvagnar från den befintliga flottan uppgraderas av ÖBB:s Technische Services till nya multifunktionella sovvagnar för ÖBB:s Nightjets.

- Att resa med nattåg blir mer och mer populärt i hela Europa. Det är inte bara viktigt att lägga till nya destinationer till vårt europeiska nattågnät, utan också att erbjuda moderna och bekväma nattåg. Med uppgraderingsprogrammet Nightjet har vi konverterat konventionella sittvagnar till moderna multifunktionella sovvagnar på cirka fyra månader, säger Andreas Matthä.

I egenskap av nya ”komfort-sovvagnar” kommer de att integreras individuellt i de befintliga Nightjet-tågen så att de moderniserade vagnarna och deras barriärfria tågkupéer kommer att finnas tillgängliga på så många rutter som möjligt. De första uppgraderade bekvämlighetsvagnarna kör på järnvägslinjen från Wien till Bregenz när tidtabellen ändras i december.

I de uppgraderade sovvagnarna använder ÖBB nytt och modernt material för interiören i nya generationens Nightjet för första gången 2023.

Den moderniserade järnvägsvagnen har försetts med fyrpersonskupéer, enligt tillverkaren, inklusive fasta sängar, med utrustning som avsevärt ökar sov- och resekomforten, särskilt för familjer.