Brittisk parlamentsledamot: HS2 kommer att försenas tio år

Bygget av den första etappen av den nya höghastighetssträckan HS2 mellan Birmingham och London förväntas generera cirka 400 000 nya kontraktsmöjligheter med brittiska företag enligt projektledningen. Foto: HS2 - projektet

Höghastighetsbanan HS2 är ett ”förlustbringande” projekt, som inte kommer att slutföras före 2041, konstaterade nyligen en konservativ parlamentsledamot i det brittiska parlamentet.

Den konservativa representanten för valkretsen North West Leicestershire, Andrew Bridgen, berättade nyligen för parlamentets ledamöter att han hade fått information från ”en visselblåsare” inom HS2 Ltd, som hävdar att den första fasen av linjen, som går mellan London och Birmingham, inte kommer att öppnas förrän 2041, cirka 10 år senare än planerat.

- Järnvägsexperter uppskattar att energibehovet för HS2-tåg kommer att vara fem gånger större än det för konventionell järnväg, sade Bridgen till parlamentsledamöterna.

Han tillade: - Det behövs en utökad debatt om HS2:s inverkan på regeringens energipolitik och nivån på subventioner som detta förlustbringande projekt kommer att sluka varje år, utan att vi vet om projektet någonsin blir färdig?

- Kan vi ha den här debatten före 2041, vilket är det datum då min visselblåsare högst upp i ledningen på HS2 berättar att projektet för fas 1 faktiskt förväntas att kunna transportera passagerare mellan London och Birmingham?

 Parlamentets talesman Jacob Rees-Mogg avfärdade Mr Bridgens påståenden och sa: - Jag tror att Bridgens visselblåsare avsåg en ångmotor snarare än ett snabbt höghastighetståg.

Han insisterade på att Bridgens siffror var felaktiga och tillade:

- Leverans och service av HS2 fas 1 genomförs som planerat under 2029-2033. 

I Westminster Hall-debatten hävdade ledamoten från North West Leicestershire Bridgen att HS2 kommer att kosta 160 miljarder pund att bygga fullt ut, 50 miljarder pund mer än beräknad.

En talesman för brittiska transportministeriet, Department of Transport (DfT) kontrade:

- Vi gör betydande framsteg när det gäller att leverera HS2. Projektet har redan skapat mer än 20 000 nya jobb, byggandet av fas 1 har börjat och parlamentsledamöter har gett sitt stöd till fas 2a-rutten.

- Vi kommer att fortsätta att noggrant kontrollera byggtempot, och som vår senaste uppdatering till parlamentet bekräftade ligger fas 1 inom budget och schema. Den integrerade järnvägsplanen kommer snart att beskriva exakt hur stora järnvägsprojekt, inklusive HS2 fas 2b, kommer att kunna arbeta tillsammans när det gäller att leverera de tillförlitliga tågtjänster som passagerare i Nord- och Midlands behöver och förtjänar."

Fas 1 i HS2 för väntades kunna starta trafiken 2026, men i en uppdatering till parlamentet 2019 förklarade Transportminister Grant Shapps att öppningsdatumet i stället förläggs mellan 2028 och 2031.

I HS2: s halvårsrapport till parlamentet i mars 2021 meddelade DfT att det beräknade tidsintervallet ligger mellan 2029 och 2033.