Terminalen East-West Intermodal i Ungern introducerar 5G-teknik

Byggnadsarbetet för EWG startade i januari 2021. Terminalen ligger vid gränsen mellan Ukraina och Ungern på ett 85 hektar stort område. EWG blir en viktig anläggning för godstrafik mellan Asien och Europa. Foto: EWG

East-West Intermodal Logistics Services har tecknat ett kontrakt med Vodafone Ungern och Huawei Technologies Ungern för att distribuera 5G-tekniken vid East-West Gate Intermodal Terminal (EWG) som byggs i Fényeslitke, Ungern.

Péter Sztáray, statssekreterare för säkerhetspolitik och Károly Balázs Solymár, biträdande statssekreterare för digitalisering deltog också i signeringsceremonin.

Den hårdvara som behövs för utvecklingsprojektet kommer att tillhandahållas av Huawei, medan plattformen och nätverksstödet kommer att levereras av Vodafone Ungern. Projektet är en viktig milstolpe, inte bara i Ungerns utvecklingsstrategi för 5G, utan också inom digitalisering av järnvägsfrakt.

- Terminalens driftseffektivitet kan maximeras med hjälp av 5G -teknik. Därmed blir det möjligt att starta detta FoU-projekt. Därigenom kan industriell tillämpning av denna teknik presenteras, teknik som just bryter in på marknaden, säger János Tálosi, VD för East-West Intermodal Logistics Services.

Terminalen, som kommer att stå klar under första kvartalet 2022, kommer att vara den första terminalen i Europa som använder ett privat 5G -nät för intern kommunikation och drift av tekniska enheter. Det kommer att vara den första terminalen i världen där terminalens helautomatiska lyftkranar, som också kommer att kunna utföra förfinade fjärrstyrda rörelser med hjälp av 5G -tekniken, vilket belyser fördelarna med 5G -teknik inom logistik.

- Det är den ungerska regeringens mål att göra vårt land till en vinnare av de nuvarande förändringarna på den globala marknaden. För att uppnå detta mål fokuserar vi på skapande av arbetstillfällen, investeringar och skattesänkningar, eftersom de kan göra Ungerns ekonomi hållbar och konkurrenskraftig i längden . East-West Gate Terminal, som byggs på landets östra gräns, och det tekniska utvecklingsprojektet, som just har tillkännagivits, är mycket bra exempel på dessa insatser, säger Péter Sztáray.

Den skräddarsydda 5G-tekniken med hög datasäkerhet möjliggör trådlös realtidsfjärrkontroll på hela containerterminalområdet, vilket ökar effektiviteten avsevärt och förändrar arbetsförhållandena.