Munskydden kvar i finländska kollektivtrafiken tills fler är fullvaccinerade

Inom finländsk kollektivtrafik råder fortfarande maskplikt. Foto: VR

Tills vidare slopas inte kravet på munskydd i kollektivtrafiken i Finlands huvudstadsregion, bekräftar Sami Hulkkonen vid Helsingforsregionens trafik HRT.

När Helsingforsregionens trafik nyligen bestämde att man inte ändrar kravet på munskydd för passagerare över 12 år fattades beslutet i samråd med VR.

– Vi tog ett gemensamt beslut om att slopa restriktionerna samtidigt när det är dags, säger säkerhetssakkunniga Sami Hulkkonen vid HRT.

Hulkkonen hänvisar till den nationella rekommendationen från Institutet för hälsa och välfärd. Institutet rekommenderar fortfarande munskydd i kollektivtrafiken i hela landet, särskilt om det blir trångt ombord.

– När vaccintäckningen stiger över 80 procent är vi beredda att tänka om, säger Hulkkonen.

Passagerarmängderna i kollektivtrafiken väntas öka när rekommendationerna om distansarbete luckras upp om några veckor.

– Vi hoppas ju att vi inte tar bort restriktionerna för att sedan tvingas återföra dem igen. Någon sådant jojospel vill vi inte ha.

Vi har såpass allmänna direktiv och det mesta går numera att göra via våra digitala infotavlor. Vi kan hur som helst rekommendera att man åker med oss bara när man är frisk och lita på att människor genom sitt eget agerande löser det här.

 

Källa: HBL